Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

sâmbătă, 19 noiembrie 2011

Misterul otrăvirii scriitoarei Jane Austen- The Mystery of Jane Austen's Poisoning





(Română) Cu toate disparițiile premature, și moartea scriitoarei Jane Austen, survenită la numai 41 de ani, la 18 iulie 1817, a făcut obiectul unor numeroase ipoteze și dezbateri. În timp ce specialiștii atribuie decesul ei unui cancer sau bolii lui Addison, scriitoarea Lindsay Ashford susține că ar fi fost ucisă cu arsenic. Această teză o dezvoltă în cartea ei "The Mysterious Death of Miss Austen"(Misterioasa moarte a domnișoarei Austen), susținând că se bazează pe corespondența marii sale înaintașe. Într-una din scrisori, Jane Austen scrie : ”Mă simt mut mai bine și mi-a revenit puțin vederea, care se deteriorase considerabil, în alb și negru și în culori false”. Specialistă în criminalistică, Ashford a recunoscut în aceste afirmații semnele otrăvirii cu arsenic. Se poate ca scriitoarei Jane Austen, care avea diverse probleme de sănătate, să-i fi fost prescrise medicamente ce conțineau cantități mici de arsenic. ”După cercetările mele, spune Ashford, cred că este foarte probabil ca ea să fi primit un tratament pe bază de arsenic. Când se compară lista simptomelor ei și simptomele arsenicului, există o corelație surprinzătoare. Dar Ashford merge și mai departe : ”Este posibil ca Jane Austen să fi fost otrăvită chiar intenționat. Nu cred că uciderea ei ar fi de neconceput”. Ea susține că povestea familiei scriitoarei poate furniza câteva motive ale crimei. Ashford nu s-ar opune unei eventuale exhumări a osemintelor celebrei romanciere.
Jane Austen este una dintre cele mai citite scriitoare de limbă engleză din istorie, romanele ei, ”Rațiune și simțire”, ”Mândrie și prejudecată”, Parcul Mansfield”, ”Emma”, sunt bijuterii inestimabile ale literaturii universale. Misterele în care este învăluită viața scriitoarei au apărut din cauza faptului că mai există doar 160 de scrisori din cele 3.000 pe care le-a scris. Sora ei, Cassandra, a ars sau a cenzurat o bună parte din acestea Altele au fost distruse de moștenitorii amiralului Francis Austen, fratele romancierei. Majoritatea materialelor biografice au fost scrise de rude postum, spre ”liniștita odihnă a mătușii Jane”, care își doarme somnul de veci în aripa de nord a Catedralei Winchester.

File:WinCath30Je6-4836wiki.jpg
Catedrala Winchester, locul unde scriitoarea îşi duce somnul de veci- Winchester Cathedral,  Jane Austen's final resting place
foto:Wikipedia



Fichier:Jane Austen, from A Memoir of Jane Austen (1870).jpg
Jane Austen- foto:Wikipedia





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...