Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

miercuri, 19 decembrie 2012

Notre-Dame-de-Paris: 850 de ani de mister



Notre-Dame-de-Paris este o catedrală mitică a capitalei franceze care a împlinit la 12 decembrie 850 de ani de existenţă, de când a fost pusă prima piatră în anul1163. Cu această ocazie, edificiul va fi omagiat timp de aproape un an, până în noiembrie 2013. O catedrală superbă, în care am asistat la o slujbă minunată.  
foto: Oliver Avram
 Numai că acest monument vizitat de 14 milioane de vizitatori pe an, cel mai vizitat monument din Paris, a avut o istorie zbuciumată.
Timp de 8 secole şi jumătate, Notre-Dame-de-Paris a consolidat credinţa francezilor, dar a şi hrănit imaginaţia unora. Timp de 7 veacuri a fost cel mai înalt edificiu parizian, înainte de a se înălţa Bazilica Sacré-Cœur, Turnul Eiffel sau Turnul Montparnasse. Catedrala catedralelor este unul dintre lăcaşele sfinte cele mai cunoscute din lume. Construirea acesteia a durat timp de 200 de ani. Renumele internaţional i l-a adus romanul omonim al lui Victor Hugo, apărut în 1831. Dincolo de turnurile sale de 69 de metri înălţime, arhitectura sa gotică impresionantă, imensele rozete de 13 metri diametru şi a clopotelor care cântăresc 13 tone, Notre-Dame este înainte de toate cunoscută pentru legenda care o înconjoară. Vizitând catedrala, Victor Hugo ar fi văzut gravat în piatră cuvântul "fatalitate". Aşa s-ar fi născut în mintea scriitorului personajele Quasimodo, Esmeralda, Phœbus sau Frollo ale viitorului său roman istoric şi fantastic, simbol al romantismului. De-a lungul timpului, catedrala a inspirat şi melodii celebre, cum ar fi "Les cloches de Notre-Dame" de Léo Ferré, "La Tour Eiffel est toujours là" şi "Notre-Dame de Paris", interpretată de legendara Edith Piaf.
foto Oliver Avram
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...