Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

vineri, 8 martie 2013

De ce sărbătorim Ziua Femeii la 8 Martie


Conducătoare internaţională în lupta pentru emanciparea femeilor, Clara Zetkin este o figură emblematică a feminismului mondial. Militantă comunistă germană, ea şi-a consacrat toată energia pentru organizarea şi mobilizarea femeilor muncitoare din domeniul textil, agricultură şi casnicele.

Ea a fost cea care a lansat ideea Zilei Internaţionale a Femeilor. La Copenhaga, în 1910, la a doua conferinţă internaţională a femeilor socialiste, jurnalista germană a propus instituirea acesteia. Propunerea a fost aprobată de femei venite din 17 ţări. Sărbătoarea a fost inspirată de la manifestările muncitoarelor din SUA din 1908 şi 1909. La 8 martie 1914, femeile au reclamat dreptul de vot în Germania.

Clara Zetkin 
Clara Zetkin s-a născut, cu numele Clara Eissner, la 5 iulie 1857. Fiica unui învăţător, a urmat şi ea o carieră didactică. De la mijlocul anilor 1870, frecventează mişcările feministe participând la dicuţiile Asociaţiei generale a femeilor germane şi aderă la mişcarea socialistă. În 1878, intră în vigoare legile antisocialiste ale lui Bismarck care interzic partidul socialist şi militanţii săi sunt ameninţaţi cu expulzarea. Se exilează la Zurich, unde îl întâlneşte pe revoluţionarul rus Ossip Zetkin, apoi la Paris, în 1882. Chiar dacă nu sunt căsătoriţi, Clara ia numele partenerului său şi aveau să aibă împreună doi copii. Ossip Zetkin moare în 1889 şi ea trebuie să-i crească singură. La Paris, participă activ la lupta socialiştilor francezi şi înfiinţarea celei de-a Doua Internaţionale Socialiste. Revenită în Germania după abrogarea legilor antisocialiste, Clara Zetkin dezvoltă mişcarea feminină socialist şi înfiinţează în 1891 revista femeilor socialiste Die Gleichheit (Egalitatea), pe care o va publica până în 1917. În 1899 se mărită cu pictorul Friedrich Zundel, care îi va rămâne alături până în 1928, dar îşi păstrează numele. La conducerea revistei Die Gleichheit, ea militează pentru drepturile politice, economice şi sociale ale femeilor, pentru drepturile femeilor. Apără cu înfocare necesitatea ca femeile să aibă o activitate profesională ca să fie autonome din punct de vedere financiar. În 1907, la prima conferinţă internaţională a femeilor socialiste de la Stuttgart, ea e desemnată preşedinta secretariatului internaţional al femeilor socialiste. În 1922 e aleasă deputat în Reichstag. Clara Zetkin ia poziţie împotriva războiului la primul congres socialist internaţional din 1912, de la Bâle, face apel către femeile din întreaga lume să lupte împotriva războiului. Opozantă la primul război mondial, ea denunţă poziţiile şovine ale SPD, partidul socio-democrat german şi participă împreună cu Rosa Luxemburg la crearea ligii spartakiste în 1915. Conduce numerase acţiuni împotriva războiului, organizează o conferinţă internaţională pacifistă, în 1915, la Berlin, fiind arestată de mai multe ori. Contribuie la crearea partidului comunist din Germania, devenind purtătoarea de cuvânt a acestuia. În august 1932, va face apel la combaterea nazismului. Constrânsă să fugă din Germania după ce naziştii ajung la putere, ea moare câteva săptmâni mai târziu, la 20 iunie 1933, în exil la Moscova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...