Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

vineri, 21 iunie 2013

Secretele sărbătorii verii din Suedia... un strop din sărbătoare, la IKEA Bucureşti



Suedia este astă-seară şi mâine în sărbătoare. Sărbătoarea se numeşte Midsommar, în traducere Mijlocul verii, şi marchează, din punct de vedere astronomic, cea mai lungă zi a anului (solstiţiul de vară). La nord de cercul polar soarele nu apune deloc şi chiar în alte regiuni ale Suediei e lumină continuă, noaptea nu mai apare. 


Deoarece există mai multe monumente de piatră care arată că oamenii au putut să determine momentul în
care are loc solstiţiul de vară denotă faptul că sărbătoarea are rădăc ini vechi. Solstiţiul de vară din emisfera nordică era prima zi din cel de-al treilea trimestru al anului în vechiul calendar solar. Alte sărbători erau Anul Nou, cu ocazia echinocţiului de primăvară, echinocţiul de toamnă, la jumătatea anului, echinocţiul de iarnă, în ultimul trimestru al anului. În  Suedia, în epoca de bronz, a apărut cultul Soarelui. Multe din dansurile şi riturile care erau practicate pentru a sărbători soarele se regăsesc pe pereţii peşterilor. Nu sunt destule surse care să indice cum avea loc sărbătoarea solstiţiului de vară, însă se crede că aceasta consta în ofrande cu simbolul vegetaţiei şi din foarte puncte de vedere corespunzând sărbătorii de arminden din alte ţări europene. Cele mai vechi scrieri păstrate care amintesc de sărbătoarea Midsommar, în ţările nordice, sunt legende despre regi islandezi din secolul al XIII-lea. În aceste scrieri este pomenit Olav Tryggvason despre care se spune că a desfiinţat berea ca sacrificiu adus zeilor, în înţelegere cu populaţia. De atunci berea s-a băut la sărbători precum Crăciunul, Paştele, Midsommar şi în ziua de Sfântul Mihail. În secolul al IV-lea, biserica creştină a legat sărbătoarea Midsommar, de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, din 24 iunie. Sfântul Ioan s-a născut conform evangheliei după Luca cu şase luni îniante de Iisus Hristos şi de aceea se sărbătoreşte cu şase luni înainte de Crăciun. În trecut, în calendarul biseicesc suedez, sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul şi Midsommar erau în aceeaşi zi. Acest lucru s-a schimbat în 2003, când ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul a fost mutată în duminica de după Midsommar.
Din 1953, în Suedia, şi, în Finlanda, din 1955, ziua de Midsommar cade întotdeauna într-o sâmbătă între 20 iunie şi 26 iunie. În Estonia, Letonia, Norvegia, Midsommar se sărbătoreşte încă în aceeaşi zi cu sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul. Până în anul 1925, sărbătoarea se numea numai ziua Sfântului Ioan Botezătorul. Seara de Midsommar (cade vinerea între 19 şi 25 iunie) are aceeaşi relevanţă ca şi ajunul Crăciunului, noaptea de Anul Nou şi noaptea Paştelui. Scopul sărbătorii este să te bucuri de cea mai lungă zi a anului. Astfel, ziua corectă pentru a sărbători Midsommar ar fi atunci când are loc solstiţiul de vară. În Suedia, Midsommar se serbează printr-un dans în jurul unui stâlp (midsommarstång), care este decorat cu frunze şi flori de cele mai multe ori sub forma unei cruci împodobită cu coroane de flori. Oamenii dansează în jurul stâlpului şi îşi fac inele de iarbă şi cântă cunoscute balade. Se crede că tradiţia  stâlpului de Midsommar provine din Germania şi a apărut în Suedia între secolele XIV-XV. 



Se obişnuieşte purtatul unei coroniţe de flori pe cap mai ales la copii şi femei. Coroniţele se împletesc din ramuri de măceş cu frunze şi flori. Se mănâncă hering file, smântână şi arpagic, cartofi noi şi căpşuni. Midsommar este asociată în mare măsură cu cartofi noi care sunt serviţi cu pătrunjel. Mulţi beau şnaps la masă. Mâine, la IKEA, puteţi să vă bucuraţi de aseastă sărbătoare. Va fi petrecere cu concert, dansuri şi specialităţi culinare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...