Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

sâmbătă, 7 septembrie 2013

S-a sinucis Hitler cu adevărat?



Rochus Misch, ultima persoană care a fost martoră a sinuciderii lui Adolf Hitler şi a soţiei sle, Eva Braun, în buncărul său din capitala germană, a murit vineri la Berlin la vârsta de 96 de ani.
El a fost bodyguardul, mesager şi telefonist fidel al Fürher-ului şi ani de zile l-a urmat pretutindeni a mers. În ultimii ani, comunicarea cu Misch a fost dificilă, din cauza vârstei înaintate. În 2009, a acordat un interviu revistei germane "P.M History", în care nu a regretat, ba chiar a fost mândru de fidelitatea faţă de dictator, ca soldat, dar a condamnat "teribilele şi crudele" crime împotriva umanităţii ale nazismului. Întreaga sa viaţă el a susţinut, însă, că niciodată nu a auzit vorbindu-se în prezenţa sa despre uciderea celor 6 milioane de evrei. Misch îşi amintea, deja cu lacune, momentele pe care le-a trăit la 30 aprilie 1945, când Hitler s-a sinucis. "El avea capul pe masă, în timp ce Eva îl avea înclinat. Nu-mi mai amintesc bine. Stătea pe canapea sau pe un scaun alături. Dar o văd şi acum pe Eva cu genunchii încovoiaţi la piept", a povestit el. Cu câteva zile înainte, dictatorul nazist şi-a anunţat personalul că războiul era pierdut. Atunci le-ar fi comunicat hotărârea sa de a rămâne la Berlin şi le-ar fi dat permisiunea să plece, dar Misch a decis să rămână până la sfârşit. După moartea lui Hitler, el a fost capturat de trupele sovietice şi a ajuns într-o închisoare rusă, de unde i s-a permis să se întoarcă la Berlin în 1953.
A trăit în sectorul vestic al oraşului, unde a avut un magazin de decoraţiuni împreună cu soţia. Au trăit la numai 3 kilometri de locul unde s-a aflat buncărul Fürher-ului. Născut într-o localitate care acum se află în Polonia, la 29 iulie 1917, Rochus Misch a fost crescut de bunici. Tatăl lui a murit pe front ca soldat cu câteva zile înainte ca el să se fi născut. Trei zile mai târziu, mama sa a murit de pneumonie. A studiat pictura, dar în 1937 s-a înrolat ca voluntar în armata germană, sperând că astfel va proteja Europa de incursiunile lui Stalin. A fost împuşcat în piept în timpul invaziei germane în Polonia, în 1939. În 2009, fiica sa, Brigitta Jacobs-Engelken, a dezvăluit pentru BBC un secret de familie. Mama ei, Gerda, care a murit în 1998, a fost evreică. Brigitta, arhistectă în Germania, a lucrat la restaurarea sinagogilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...