Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

marți, 1 octombrie 2013

Fenomen straniu după pierderea a sute de vieţi

În urma unui cutremur puternic în Pakistan s-a format o nouă insulă care are 90 de metri lăţime şi se află la 20 de metri înălţime de nivelul mării. Cutremurul a curmat marţea aceasta sute de vieţi şi a dat naştere unei noi insule. Oamenii aflaţi la 400 de km distanţă de epicentrul din oraşul port Gwadar au văzut cum după cutremur „s-a înălţat un obiect uriaş din apă”, potrivit descrierii unui localnic pe nume Muhammad Rustam. Soldaţii din marină şi oamenii de ştiinţă din cadrul Institutului Pakistanez pentru Oceanografie au cercetat în de-aproape noua bucată de ţărm formată. 


Pe insulă s-au descoperit mari concentraţii de gaz metan, conform spuselor biologului marin Mohammad
Danish în cadrul postului de televiziune Geo. Acesta declară: „Echipa noastră a descoperit bule care se ridică de pe suprafaţa insulei şi care iau foc precum nişte chibrituri atunci când li se dau foc.” Insula are următoarele dimensiuni: aproximativ 20 de metri înălţime, 90 de metri lungime şi 37 de metri lăţime şi se află la 200 de metri distanţă de coastă.    

Nu este o structură stabilă, ci o structură de nămol


Seismologul australian Gary Gibson de la universitatea Melbourne a afirmat pentru agenţia France-Presse că este vorba despre un vulcan noroios în care gazul metan este emanat în atmosferă. Acesta este un fenomen foarte rar, însă geologii fac referire şi la cutremurele din anii 1999 şi 2010 când în regiunea Gwadar de asemenea au luat naştere insule noi.
Cutremurul cu o magnitudine de 7,7 pe scara Richter a avut loc în regiunea Balutschistan din sus-vestul Pakistanului. În regiunea cel mai rău afectată, Awaran autorităţile au decretat stare de urgenţă. Armata a trimis elicoptere şi sute de soldaţi în această regiune.  

Institutul de cercetări geologice din Potsdam susține că originea cutremului se află la o adâncime de 42 de km, în timp ce Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite afirmă că este vorba de o adâncime de doar 20 de km. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...