Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

luni, 21 octombrie 2013

Zece minuni pe cale de dispariţie

       Schimbările climatice au efecte devastatoare:  nivelul mării aflat într-o continuă creştere, catastrofele naturii şi anotimpuri care sunt pe cale de dispariţie. 

Cei care cred că de abia generaţiile viitoare vor resimţi din plin consecinţele aduse de către aceste schimbări
climatice se înşală. O mulţime de locuri de vis şi specii de animale se află deja într-un mare pericol. În următoarele decenii vom vedea cum încălzirea globală şi creşterea nivelului mării vor contribui la dispariţia lor. În continuare, vă vom prezenta 10 locuri de vis care în curând vor putea fi admirate doar din imagini şi vederi.

1. Parcul Naţional Glacier (SUA)


Vărfurile de gheaţă se înalţă în mod maiestuos  în lumina soarelui, însă nu pentru mult timp. Acum 100 de ani existau încă 150 de gheţari în parcul naţional Glacier din mijlocul munţilor Rocky Mountains. Între timp numărul lor s-a redus la doar 27, care în următorii 20 de ani se vor topi complet. O mare parte din vegetaţia din parcul naţional are nevoie de apă rece. Ecosistemul parcului va schimbat drastic atunci când vor dispărea toţi gheţarii.

2. Veneţia (Italia)



În Veneţia vor dispărea în curând toate gondolele. Oraşul este construit pe milioane de piloni de lemn care sunt poziţionaţi pe un subsol mlăştinos. Locul de vis se află de mult într-un proces de scufundare. Schimbarea rapidă a climei accelerează cu siguranţă acest proces: nivelul crescând al mării scufundă anual din ce în ce mai mult oraşul. Scufundarea sa completă este o chestiune de timp.

3. Marea barieră de corali


Aceasta se află în apropiere de coasta de nord a Australiei şi reprezintă cel mai mare recif de corali din lume.  Creşterea temperaturii, poluarea masivă şi creşterea acidităţii mării ameninţă puternic  bariera de corali. În următoarele decenii, coralii se vor decolora complet. Asta înseamnă că va dispărea cea de-a şaptea mare minune a lumii.

4. Deşertul Sahara


Deşertul Sahara nu se află în pericol de dispariţie. Dimpotrivă, prin schimbările climatice, deşertul se va extinde şi în curând va înghiţi întregul continent nord-african. Viaţa oamenilor, animalelor şi plantelor se va schimba dramatic.  

5. Maldivele


Insulele Maldive sunt renumite pentru plajele de vis şi peisajul paradisiac. Cu toate acestea, în curând vor mai exista numai în videoclipurile din concediu. Maldivele se află doar la câţiva metri deasupra nivelului mării, care, ca urmare a schmbării climatice, se află într-o continuă creştere.  Astfel, statul-insulă va fi prima ţară care se va scufunda ad literam.

6. Patagonia


Caracteristica fascinantă a Patagoniei este diversitatea peisajului: o combinaţie între gheţari impozanţi , stepă şi pădure tropicală. Gheţarii se află desigur într-un mare pericol de topire. Astfel, peisajul se va schimba masiv şi multe vietăţi autohtone vor pierde condiţiile necesare vieţii.

7. Brahmaputra


Brahmaputra este unul din cele mai lungi fluvii din lume, fiind supranumit Everestul fluviilor. Are 3100 de km lungime. Acesta traversează China, India şi Bangladesh şi uneşte astfel mai multe culturi. Alimentarea cu apă a milioane de oameni depinde de acesta. Reducerea căderilor de zăpadă din munţii Himalaya ca urmare a schimbării climatice va avea fără îndoială nişte urmări devastatoare. De-a lungul fluviului se anunţă secetă şi foamete deoarece economia depinde în mare măsură de acesta.

8. Alpii



Cine nu cunoaşte munţii Alpi? Cei care practică schiul fac drumeţii sau escaladează munţii sunt în acelaşi timp cei mari mai duşmani ai munţilor. Turismul are efecte devastatoare: Pistele de schi dăunează solului. Stratul superior al solului care este bogat în substanţe nutritive va fi afectat şi, astfel, plantele şi pomii nu vor mai avea condiţiile optime necesare vieţii. Astfel, avalanşele se vor produce mai uşor şi vor expune oamenii şi animalele la un mare pericol.   

9. Tundra din Alaska


Tundra din Alaska impresionează prin varietatea speciilor şi jocul spectaculos de culoare. Specii rare de muşchi şi ferigi cresc în această zonă. Acestea sunt, însă, în pericol de dispariţie. Ecosistemul sensibil depinde în mare măsură de alternanţa dintre solul înghaţat din perioada iernii şi umiditatea ridicată produsă ca urmare a procesului de topire din perioada verii. Ca urmare a schimbărilor climatice, iarna nu mai este la fel de frig. Drept urmare, varietatea de specii este în mare pericol.  

10. Australia de Sud


La fel ca şi Sahara, şi Australia de Sud este afectată de aşa numitul proces de deşertificare. (extinderea incontrolabilă a deşertului) Pe lângă aceasta, vânturile şi apa distrug stratul superior al solului.  Vieţuitoarele de aici sunt astfel într-un mare pericol.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...