Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

marți, 12 noiembrie 2013

Ţări în mare pericol

      Extremele climatice aduc din ce în ce mai des distrugeri masive umane şi materiale la fel cum s-a întâmplat în Filipine. Pe lângă statele insulare din sudul Oceanului Pacific se află şi câteva state europene pe harta care marchează indexul de risc climatic.
       
În imagine aveţi harta Indexului privind riscul climatic
Indexul arată cât de puternic sunt afectate unele state de extreme climatice
În partea stângă jos aveţi o listă a statelor care au fost cel mai afectate între anii 1993 şi 2012
Indexul ia în calcul numărul victimelor (pe o scală de 100.000 de oameni) şi dimensiunea pagubelor materiale (în funcţie pe PIB-ul pe cap de locuitor)
    Ţările în dezvoltare sunt afectate în mod desoebit de consecinţele schimbărilor cimatice, conform noii hărţi
realizate de către organizaţia Germanwatch care marchează indexul de risc climatic.
    Extremele climatice influenţate de către schimbările climatice, fie că este vorba de taifunuri, valuri de căldură sau indundaţii, au ucis anul trecut mii de oameni şi au cauzat pagube materiale fără precedent. Conform datelor furnizate de către organizaţia germană Germanwatch, din anul 1993 au murit mai mult de 530.000 de oameni din cauza a peste 15.000 de fenomene climatice extreme. În ceea ce priveşte pagubele materiale, acestea sunt în valoare de peste 2,5 miliarde de dolari.
      Haiti, Filipine şi Pakistan au fost în anul 2012 cele mai afectate state,  aşa cum a declarat Sönke Kreft, unul din autorii acestui raport la o conferinţă ONU privind schimbările climatice care a avut loc în Varşovia.  Statul din Caraibe, Haiti care încă mai suferă după cutremurul devastator din 2010, şi-a pierdut în anul 2012 în timpul uraganului Isaac o mare parte din recoltă.
     Mai apoi, statul a fost lovit din nou de o catastrofă: uraganul Sandy. Cel puţin 200.000 de oameni au rămas fără case ca urmare a uraganului. Din anul 1993 şi până în 2012, Haiti se află pe locul trei în ceea ce priveşte cele mai vulnerabile state din lume, după Honduras şi Burma.

Ţările balcanice au fost afectate de valuri de căldură

      În Filipine, unde numărul exact al victimelor după taifunul „Hayan” încă nu este clar, au murit acum un an mai mult de 1400 de oameni ca urmare a taifunului „Bohpa”. În Pakistan, o ţară care în anii 2010 şi 2011 a fost puternic afectată de inundaţii, au murit mai mult de 650 de oameni ca urmare inundaţiilor produse de către un monsun.
     Pe lângă statele insulare sud-pacifice, care de ani buni sunt tot lovite furtuni şi fenomene climatice extreme, în anul 2012 au apărut şi nişte state europene pe harta indexului privind riscul climatic. Fenomene meteorologice extreme cu indundaţii puternice în regiunea Krasnodar au adus Rusia anul trecut pe lista statelor cele mai afectate din Europa.

   După valurile de căldură din ţările balcanice, Serbia şi Bosnia Herţegovina au ajuns pe locurile 6 respectiv 8 pe lista celor mai afectate ţări de schimbările climatice. Faptul că în anul 2003 mai mult de 70.000 de oameni din Europa au murit ca urmare a unor valuri de căldură care au ţinut o săptămână, demonstrează de asemenea efectele schimbărilor climatice la nivel global. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...