Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

joi, 28 noiembrie 2013

Misterele Zilei Recunoştinţei

      Sărbătoarea Thanksgiving (Ziua Recunoştinţei) sărbătorită în SUA şi Canada este o formă de sărbătoare în care oamenii îşi arată recunoştinţa faţă de recolta obţinută, însă se abate puternic de cea sărbătorită în Europa. 
     În SUA, Ziua Recunoştinţei este o sărbătoare de stat, care pică în a patra joi a lunii noiembrie.
Sărbătoarea citează elemente din viaţa de pionier a părinţilor pelegrini (Plymouth Colony) şi poartă astfel un oarecare caracter naţionalist. Ziua Recunoştinţei este cea mai importantă sărbătoare de familie din an în SUA.  De obicei familiile mai invită şi prieteni şi alte cunoştinţe la masa cu ocazia acestei sărbători. Această masă care este de obicei servită la cină ocupă rolul principal în această zi.
     Cu ocazia zilei de „Black Friday” (vinerea de dinainte de Ziua Recunoştinţei) se pun la bătaie reduceri spectaculoase. Această zi este folosită pentru primele cumpărături de Crăciun,  iar după această zi începe oficial febra Crăciunului.  
     În Canada,  Ziua Recunoştinţei este sărbătorită în a doua zi de luni a lui octombrie.  Sărbătoarea pica iniţial pe 12 octombrie, însă la fel ca şi în cazul sărbătorii Columbus Day din SUA, a fost mutată într-o zi de luni. Părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte originea acestei sărbători. Prima sărbătoare în care se arăta recunoştinţa faţă de recolta obţinută din America de Nord a fost introdusă de către Francisco Vásquez de Coronado şi tribul Caddo pe data de 23 Mai 1541 în actualul stat Texas.  Cuvântul indienilor Caddo „Teja” (prieten) stă la originea numelui statului Texas. Iniţial se viza sărbătoarea cu ocazia descoperirii surselor de hrană în cadrul expediţiei întreprinse de către spanioli.
     O sărbătoare asemănătoare a avut loc câţiva ani mai târziu pe data de 8 septembrie 1565 în St. Augustine, Florida , acolo unde Pedro Menéndez de Avilés şi oamenii lui au sărbătorit faptul că au ajuns cu bine în „Lumea Nouă”.
Prima sărbătoare de acest gen de origine anglofonă a avut loc cel mai probabil în anul 1578 pe insula Neufundland, acolo unde navigatorul Martin Frobisher a sărbătorit întoarcerea în siguranţă dintr-o expediţie întreprinsă pe noul continent.
    O altă sărbătoare asemănătoare a avut loc pe data de 4 august 1619 în actualul stat Virginia, unde 38 de colonişti au sărbătorit sosirea lor cu bine din Anglia.
Atunci când părinţii pelegrini au ajuns în Plymouth Rock, Massachusetts, aceştia au organizat împreună cu populaţia indigenă Wampanoag în toamna anului 1621 o sărbătoare de recunoştinţă faţă de recoltă care a durat 3 zile. Circa 90 de indieni Wampanoag şi 50 de colonişti au luat parte la această sătbătoare. Începutul acestei sărbători nu este, însă, menţionat în documentele istorice.  Cu toate acestea, atât americanii cât şi canadienii consideră că acutala sărbătoare  de „Zi a Recunoştinţei” se bazează pe acest moment.
     Loialiştii au adus sărbătoarea americană a Zilei de Recunoştinţă în Canada după războiul de independenţă.
Ziua Recunoştinţă a fost recunoscută pentru prima dată ca o zi oficială de sărbătoare de către George Washington pe data de 3 octombrie 1789. Preşedintele Abraham Lincoln a mutat sărbătoarea naţională pe data de 3 octombrie 1836 în ultima joi a lunii noiembire a fiecărui an. În anul 1939, preşedintele Franklin D. Roosevelt a încercat să mute sărbătoarea în penultima joi pentru a prelungi perioada de cumpărături de Crăciun (luna noiembrie din anul 1939 a avut cinci zile de joi).  În următorii doi ani au existat mai multe modificări până când în anul 1941 cu ocazia congresului s-a stabilit ca sărbătoarea să aibă loc în a patra zi de joi din noiembrie. Pentru a prelungi week-end-ul, muncitorii îşi luau liber în ziua de vineri.  De asemenea, şcolile şi universităţile au decis ca ziua de vineri să fie şi ea liberă. Cu ocazia Zilei Recunoştinţei se strânge întreaga familie împreună cu bunicii, unchii, mătuşile, verii, verişoarele, prietenii şi cunoştinţele.
    În ceea ce priveşte mâncarea tradiţională cu ocazia acestei sărbători, aceasta constă dintr-un curcan prăjit umplut alături de o gamă variată de garnituri şi deserturi precum sos de merişor, cartofi dulci, plăcintă cu mere şi cu dovleac precum şi diverse legume cum ar fi squash, mazăre şi porumb.  

     La Casa Albă, are loc festivitatea anuală National Thanksgiving Turkey Presentation, în care preşedintele din anul 1990 graţiază câte un curcan.

Citiţi şi:

http://minunimisteresecreteleterrei.blogspot.ro/2012/11/misterele-thanksgiving.html


2 comentarii:

  1. Buna ziua,

    Numele meu este Daniel Stroe si va trimit acest email pentru ca ma intereseaza publicarea unui articol pe site-ul dumneavoastra. Tin sa va spun ca acesta va contine un link catre site-ul: Cazare10.ro, unicul lui scop fiind optimizarea acestui site pentru motorul de cautare Google. Articolul il puteti scrie dumnevoastra, il putem scrie noi sau chiar puteti modifica un articol trimis de noi pentru a se potrivi cat mai bine cu stilul dumneavoastra de scris. Tin sa precizez ca articolul este redactat de un specialist in domeniu si poate fi despre o zona turistica, un obiectiv turistic sau chiar aveti posibilitatea sa spuneti dumneavoastra despre ce sa scriem.

    Sa vorbim putin si despre beneficiile unei astfel de colaborari:
    Pentru dumneavoastra: Primiti un articol de calitate, unic + o suma de bani
    Pentru mine: Primesc un link pentru site-ul Cazare10.ro cu scop SEO (adica rol de optimizare pentru Google)

    Tin sa adaug ca link-ul din interiorul articolului, despre care vorbeam, va fi cat se poate de natural introdus, fara sa deranjeze pe nimeni.

    Astept un raspuns din partea dumneavoastra.

    Cu stima,
    Daniel Stroe

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara,
      Va rugam sa ne spuneti toate detaliile la aceasta adresa de mail: minunimisteresecreteleterrei@yahoo.com

      Ștergere

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...