Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

luni, 2 decembrie 2013

De ce are cruce steagul elveţian? Cum a apărut Crucea Roşie? Misterul statelor fericite care au cruce pe steag



La 21 iunie 1339 a avut loc Bătălia de la Laupen, care a opus trupele lui Ludovic al IV-lea de Bavaria, împăratul Sfântului Imperiu romano-german, şi forţele seniorilor feudali din cantonul Berna.
Bătălia de la Laupen
Înainte de ostilităţi, Berna cunoscuse o expansiune economică şi îi ameninţa pe seniorii vecini din Fribourg, Neuchâtel şi Jura, vasali împăratului.

Ei au declarat război Bernei la Paştele din 1339 pentru a încerca să preia controlul oraşului Laupen. Acesta a fost asediat, dar trupele Bernei comandate de Rudolf von Erlach şi ajutaţi de soldaţii din Waldstäten din cantonul Soleure, au reuşit să respingă atacul şi au ieşit învingători în apropiere de Bramberg. În timpul bătăliei, trupele elveţiene au purtat cruci albe pe veşmintele roşii. Crucile le-au purtat noroc şi, astfel, crucea albă pe fundal roşu a devenit un simbol al Elveţiei, Originea drapelului elveţian, roşu cu cruce albă la mijloc, este atribuită bătăliei de la Laupen. Drapelul elveţian şi cel al Vaticanului sunt singurele pătrate din lume. Drapelul Crucii Roşii, alb cu o cruce roşie, provine de la elveţianul Henry Dunant, care a înfiinţat organizaţia. Şi alte drapele poartă cruce, cum ar fi drapelul Suediei, drapelul Norvegiei sau drapelul Finlandei, dar şi drapelul Marii Britanii, care poartă crucea Sfântului Gheorghe, simboluri care în mod misterios le aduc de veacuri mult noroc. (Odette Popescu)
Drapelul Elevţiei

 
Drapelul Finlandei
Drapelul norvegiei
Drapelul Suediei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...