Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

sâmbătă, 15 februarie 2014

Zece minuni istorice



Sunt învăţate la şcoală drept adevăruri, dar în realitate sunt mari minciuni. Nu înţelegem de unde vine încrâncenarea de a promova falsuri drept certitudini ştiinţifice. Iată doar câteva minciuni sfruntate care se perpetuează deoarece nimeni nu face corecturi în manualele anacronice.


1.
Apa
curge în sens invers în emisfere diferite

Apa curge mereu în aceeaşi direcţie, în funcţie de mişcarea de rotaţie a Terrei. În mod ironic, percepţia că ar curge diferit în emisfera nordică faţă de emisfera sudică provine de la faptul că toate edificiile sunt ridicate în sensuri opuse, în oglindă, s-ar putea spune.
2. Thomas Alva Edison a inventat becul

Americanul Thomas Alva Edison (1847-1931) a obţinut patentul unui tip de bec în 1880 şi a avut destul succes în comercializarea acestuia. Însă germanul Heinrich Goebel înregistrase deja becul incandescent în 1855. În 1874, şi inginerul rus Alexander Lodighin a obţinut patentul pentru becul său incandescent.
3. Diverse părţi ale limbii percep gusturi diferite
Dacă este adevărat că limba are diferite feluri de papile gustative ce percep gusturi diferite, nu este adevărat că se găsesc grupate în zone identificabile. În realitate, se află împreună unele cu altele.

4. Napolen era scund de statură
De acord cu istoricii, Napoleon Bonaparte măsura puţin peste 1,70 metri într-o epocă în care statura medie a francezilor era de 1,69 metri. În realitate nu este o statură de om scund. Ideea falsă că era foarte scund provine de la propaganda britanicilor, care voiau să fie tratat drept un general mărunt, de care nu era cazul să se teamă.
5. Şoarecilor le place brânza
Cercetările realizate de compania de control al dăunătorilor Rentokil au demonstrat că şoarecii preferă alimentele cu un mare conţinut de zaharuri, cum ar fi fructele uscate, untul şi alunele şi mai puţin brânza.

6. Walt Disney ştia să deseneze
În realitate, regizorul, producătorul, animatorul, scenaristul şi antreprenorul american Walt Disney (1901-1966) nu a desenat pe niciunul dintre celebrele sale personaje. Timp de mulţi ani s-a spus că Mickey Mouse a fost creat de el, dar acum se ştie că acesta a fost opera desenatorului Ub Wickers, care a acceptat să împartă cu Disney drepturile de autor, ca să-i întoarcă o favoare.

7.Ioana d'Arc era franţuzoaică

Minciună ! Adevărul este că eroina s-a născut în Bar, o localitate din ducatul de Lorena, care pe atunci era independentă. Ioana d'Arc a trăit între 6 ianuarie 1412 şi 30 mai 1431 şi a devenit o eroină a Franţei şi o sfântă a Bisericii Catolice. Născută într-o familie de ţărani, ea spunea că avea viziuni de la Dumnezeu care i-a cerut să-l susţină pe Charles VII şi să scoată Franţa de sub dominaţia Franţei la sfârşitul Războiului de o sută de ani.


8. Omul a evoluat din maimuţă
Nimic mai fals!  Niciodată maimuţa nu s-a transformat în om. Omul a fost creat de Dumnezeu ! Teoria evoluţionistă a lui Charles Darwin a fost de mult infirmată de ştiinţa modernă.

9. Caravelele lui Columb au fost trei
În realitate, caravelele lui Cristofor Columb (1451-1506), celebrul navigator italiană-spaniol care a descoperit America, au fost două, La pinta şi Niña. Cea de-a treia era o ambarcaţiune de dimensiune mai mică, numită Maria Galante, dar Columb i-a schimbat denumirea în Santa María.

10. "Dacă muntele nu vine la Mahomed, se duce Mahomed la munte"
Această celebră zicală nu face parte dintr-un text sacru ilamic. Face în realitate parte dintr-o parabolă inventată de filosoful britanic Francis Bacon (1561-1626).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...