Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

marți, 4 martie 2014

De ce sunt tensiuni în Crimeea

      Peninsula Crimeea a fost cucerită şi anexată de către Rusia în anul 1783.
      Regiunea de coastă, mai ales coasta de sud a peninsulei, cu clima sa subtropicală a dobândit titlul de
regiunea unde îşi petrecea vacanţa familia ţaristă şi aristocraţia rusească.
     Regiunea montană şi stepa peninsulei unde condiţiile de practicare a agriculturii erau relativ vitrege au contribuit la o creştere a cererii pentru alimente deoarece sudul Ucrainei era principalul furnizor de alimente pentru peninsula Crimeea.
      În timpul celui de-al doilea Război Mondial şi după eliberarea de sub jugul nazist, ruperea relaţiilor economice cu Ucraina a stat la baza unei crize alimentare catastrofale. Nikita Hruşciov a fost singura figură sovietică care a realizat adevărata amploare a ruperii relaţiilor economice cu Ucraina.  
      Stalin a ordonat deportarea tătarilor din Crimeea în Asia Centrală deoarece mulţi dintre aceştia au colaborat cu naziştii în timpul războiului din cauza faptului că au fost asupriţi de către regimul sovietic.  Stalin a luat această decizie cu toate că 50 000 de tătari au luptat în armata sovietică. Paranoia dictatorului nu a luat sfârşit şi, după război, penisula Crimeea era o regiune în ruină.
  Hruşciov a făcut o călătorie prin toată peninsula Crimeea şi a întâlnit nişte locuitori în regiunea rusească de la malul Volgăi care doreau să le ia locul tătarilor deportaţi. Înfometaţi şi disperaţi, ei nu ştiau cum să practice agricultura în această regiune cu condiţii relativ vitrege pentru agricultură.
     După călătoria în Crimeea, Hruşciov a luat decizia definitivă ca să predea peninsula Crimeea Ucrainei, deoarece aceasta era singura opţiune realistă de a salva regiunea. Crimeea trebuia repopulată şi s-a luat decizia ca să i se dea Ucrainei această sarcină.
     Ucrainienii erau consideraţi foarte harnici şi muncitori, iar Crimeea era situată din punct de vedere geografic în apropierea Ucrainei şi aproape de resursele de apă ale Niprului. Un an mai târziu, Crimeea a devenit un teritoriu al Ucrainei.
     În anul 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice, Ucraina şi-a declarat independenţa. Deoarece populaţia rusească era dominantă în peninsulă, a existat o mişcare cu scopul de a reda Crimeea Rusiei. Această mişcare nu a avut, însă, nici un rezultat, iar peninsula Crimeea a devenit o republică autonomă în interiorul Ucrainei, cu capitala la Simferopol.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...