Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

miercuri, 16 aprilie 2014

Misterele oului de Paşte

De ce este oul simbolul Paştelui?


Oul simbolizează Învierea (în interiorul coajei se află o nouă viaţă). De asemenea, deoarece consumul
ouălor era interzis în perioada de Post, ouăle făcute de găini în Vinerea Mare erau fierte şi apoi erau vopsite. Astfel, acestea erau mai uşor de deosebit de cele proaspete şi erau consumate de Paşte.

De ce majoritatea oălor vopsite au urme de vopsea în interior ?


Coaja de ou este permeabilă, Pentru ca puii din ou să poată să respire, coaja are în jur de 10 000 de pori. Prin aceste găuri minuscule pătrunde câteodată vopseaua.

Care este mai sănătos, oul moale sau cel tare ?


Nu există nicio diferenţă. În ambele cazuri, oul va conţine între 90 şi 120 de calorii.

Este colesterolul din ou dăunător sănătăţii ?


Ouăle conţin mult colesterol (până la 300 de miligrame). Cu toate acestea, o legătură între consumul de ouă şi bolile cardiaco-circulatorii nu a fost dovedită până în prezent. Cu atât mai mult cu cât oul conţine multă lecitină care reduce efectul colesterolului. Societatea germană de nutriţie recomandă consumul de până la 3 ouă pe săptămână.

În cât timp se strică un ou ?


Un ou crud poate fi păstrat 28 de zile în frigider. Dacă nu aveţi o dată imprimată pe ou, atunci introduceţi oul într-un recipient cu apă. Dacă se scufundă, atunci oul este proaspăt, dacă nu este stricat. Un ou fiert mai poate fi consumat încă 2 săptămâni.

De ce se curăţă uneori mai greu de coajă oăle fierte ?


Dacă oul este foarte proaspăt, încă nu poate pătrunde prea mult aer între coajă şi membrana oului. Dacă oul are cel puţin 7 zile, atunci nu vă veţi confrunta cu această problemă.

De ce nu trebuie mâncate ouăle cu linguriţa de argint ?


Albuşul ouălor conţine sulf, iar atunci când ouăle sunt fierte se eliberează hidrogen sulfurat. Dacă mâncaţi ouăle cu o linguriţă de argint, hidrogenul sulfurat intră în reacţie cu argintul linguriţei şi se formează sulfat de argint. Linguriţa va primi o culoare neagră, iar oul va avea un gust de metal.  

Dacă gălbenuşul oului fiert are o tentă de verde înseamnă că nu e sănătos ?


Nu este adevărat. Tenta de verde a gălbenuşului ia naştere atunci când ouăle sunt fierte mai mult de 10 minute. Acest strat verde de pe margini nu este otrăvitor şi nici nu este un semn că oul este vechi.

Ce sunt punctuleţele roşii din gălbenuş ?


Acestea sunt nişte micuţe pete de sânge. Atunci când se formează oul se pot prinde fie sânge sau părţi de ţesut din oviduct. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că oul nu este bun.  

De ce există ouă albe şi roşii ?


Culoarea depinde de găină. Multe specii au anumiţi pigmenţi de culoare în sânge care ajung în oviduct. Astfel, avem ouă albe, roşii sau verzi în cazul găinilor sudamericane de Araucana.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...