Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

marți, 15 aprilie 2014

Să ne aşteptăm oare la un cutremur de mari proporţii?

În multe regiuni ale lumii, scoarţa terestră se află sub un stres puternic.

 E doar o chestiune de timp până când va avea loc un cutremur de mari proporţii. Cercetătorii spun
că este nevoie de staţii de observaţie pentru ca să putem fi avertizaţi din timp.
Un bizon după altul o ia la galop pe o autostradă americană. Cireada de bizoni se năpusteşte asupra unei maşini. Camera de filmat se mişcă, iar animalele îşi umflă nările. Astfel de lucruri se întâmplă din ce în ce mai des în SUA în ultima vreme. Bloggerul Tom Lupshu a declarat pe Youtube acum o săptămână că animalele au un simţ mai fin decât oamenii în ceea ce priveşte apariţia catastrofelor. Videoclipul bloggerului a ajuns la modă împreună cu teoria potrivit căreia bizonii au prevestit erupţia supervulcanului din Parcul Naţional Yellowstone.
Dacă erupţia ar fi cauzată de un vulcan, atunci urmările ar fi devastatoare la nivel mondial. Acum câteva zile, în Chile a avut loc un cutremur foarte puternic. Oare vor mai avea loc şi alte cutremure cu o magnitudine asemănătoare sau chiar mai mare?
Geologii de la Parcul Naţional Yellowstone spun, însă,  că nu avem de ce să ne facem griji deoarece măsurătorile seismologice nu au arătat nimic care să ne dea motive de îngrijorare. Explicaţia lor pentru comportamentul bozionilor a fost că a fost o zi obişnuită de primăvară şi de aceea au fost animalele mai îndrăzneţe. Cu toate acestea, tot apar poveşti potrivit cărora şerpii, reptilele, caprele sau şobolanii ar putea să prevestească erupţii vulcanice sau cutremure. Frederik Tilman de la Centrul Geologic de Cercetare German susţine ,însă, că nu există studii ştiinţifice care să dovedească acest lucru.
Pentru a nu lăsa operaţiunea de avertizare în caz de catastrofe în mâinile oracolelor animale, vulcanologii şi seismologii au instalat sisteme de avertizare în zonele active din lume.
Tilmann afirmă că în ultimii şase ani a instalat împreună cu parteneri francezi şi chilieni 20 de staţii de măsurare a activităţii seismice pe o distanţă de până la 60 de km de-a lungul coastei Chilei. Atunci când a văzut datele măsurătorilor care au indicat că în ultimii ani au avut loc mari tensiuni în scoarţa terestră, acesta şi-a dat seama că pe termen mediu avea să aibă loc un cutremur mai mare. De câteva luni în această regiune s-a înregistrat o activitate seismică crescută, fapt dovedit de cele 23 de cutremure care au avut loc până acum cu magnitudini de 5 sau mai mult pe scara Richter numai în a doua jumătate a lunii martie. În această regiune, aşa-numita placă tectonică Nazca se deplasează cu o viteză de circa opt centimetri pe an sub placa tectonică Continentală Sud-Americană. Din cauza faptului că cele două plăci sunt prinse ca în nişte cârlige se dezvoltă tensiuni seismice mari. Aceste tensiuni se descarcă de regulă o dată la 150 de ani prin cutremure cu magnitudini mari sau mici. Ultimul cutremur care a redus tensiunile din această regiune a avut loc în anul 1877. De atunci, cele două plăci tectonice s-au deplasat cu aproxmimativ 10 metri. Tilmann afirmă că tensiunile acumulate în scoarţa terestră pot fi descărcate doar printr-un cutremur mai mare. Acesta susţine că cutrmurul din luna aprilie a mai redus tensiunile, însă, nu este de ajuns.
O problemă care trebuie rezolvată este reducerea tensiunilor acumulate prin ciocnirea celor două plăci tectonice. Tilmann declară că doar zona din mijlocul celor două plăci s-a eliberat de tensiuni. Acesta afirmă că mai există două segmente mari în nordul şi sudul oraşului Iquique. Sutele de cutremure mici din ultima perioadă indică faptul că Chile încă nu a scăpat de probleme. Tilmann afirmă că segmentele rămase se vor distruge doar printr-un alt cutremur cu o magnitudine de peste 8 pe scara Richter.
Mulţumită instrumentelor de măsurare a activităţii seismologice instalate în zonele expuse cutremurelor din întreaga lume, cercerătorii pot estima mai exact atunci când există riscul producerii un cutremur de mari proporţii.
De asemenea, şi în alte regiuni ale lumii există un risc mare de producere a unui cutremur extrem de puternic precum coasta de vest, sud şi centrală a Americii de Nord, Japonia, Indonezia, Filipine şi Alaska. Şi în Europa ne putem aştepta la un cutremur mare din cauza deplasării plăcilor tectonice. Ţările expuse sunt Turcia, Italia şi Grecia.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...