Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

vineri, 30 mai 2014

Misterele aurului lumii

Aurul este o resursă deosebit de utilă. Multe ţări au pus deoparte rezerve de aur pentru vremuri grele. 
Germania, de pildă, dispune de peste 3390 de tone de aur care în prezent au o valoare pe piaţă de
aproximativ 113 miliarde de euro. Germania deţine a doua rezervă de aur ca mărime din lume după SUA, cel puţin din punct de vedere teoretic. Asta deoarece nimeni nu a verificat în anii trecuţi dacă atâta aur încă mai există şi dacă aparţine în continuare germanilor.

Doar o parte relativ mică din aceste rezerve, aproximativ un sfert mai exact, se află în trezoreria Băncii Naţionale a Germaniei. Restul se află în mai multe bănci din ţările occidentale. Aproape o jumătate se află la New York, adică aproximativ 122 000 de lingouri sunt dispuse în trezoreriile subterane ale Băncii Centrale Americane Fed (Federal Reserve). Acest lucru se explică prin faptul că în timpul Războiului Rece, se dorea ca rezerva de aur a ţării să fie dusă cât mai departe de graniţa dintre Sud şi Est pentru a nu intra în posesia ruşilor. Cu toate acestea, în ultimii 25 de ani, situaţia aurului german nu s-a schimbat prea mult. O mare parte a rezervei de aur a Germaniei a rămas în SUA.

SUA deţine cea mai mare rezervă de aur

Cu cât creşte datoria externă a SUA (în valoare de mai mult de 17 miliarde de dolari), cu atât mai mult ar putea creşte tentaţia de a se folosi de rezervele sale de aur. Americanii deţin cea mai mare rezervă de aur din lume.

Este aurul o investiţie sigură?

Da şi nu. Pe de o parte, cantitatea de aur la nivel mondial este limitată, deoarece rar se mai găsesc noi zăcăminte. Tocmai de aceea, întotdeauna va exista o cerere pentru acest metal. Pe de altă parte, în ultimile decenii au tot existat oscilaţii mari de preţuri şi de aceea te poţi aştepta în orice moment la pierderi considerabile.

Cum putem cumpăra aur?

Aurul poate fi achiziţionat în mod fizic ca şi monede sau lingouri. Există de asemenea şi certificate, obligaţiuni, fonduri sau alte documente care sunt echivalente ale preţului aurului. Pe lângă aceasta, aurul mai poate fi valorificat prin achiziţionarea de acţiuni la mine de aur sau întreprinderi miniere.
Aurul fizic poate fi tranzacţionat de către bănci şi întreprinderi specializate în comerţul cu aur. Plata se realizează în euro, însă trebuie luat în considerare şi preţul aurului în dolari. Atunci când se achiziţioează aur trebuie plătită o diferenţă de curs, deoarece preţul de cumpărare este mai mare decât cel de vânzare. Cu cât este mai mică cantitatea de aur cumpărată, cu atât este mai mare diferenţa de curs. În ceea ce priveşte lingourile de aur, diferenţa de curs este de cele mai multe ori mai mare decât cea aplicată monedelor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...