Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

joi, 19 iunie 2014

Care au fost toţi regii Felipe ai Spaniei


Începând de astăzi,  Felipe de Borbón y Grecia, este noul rege al Spaniei cu numele de Felipe al VI-lea după abdicarea tatălui său, Juan Carlos. Iată care au fost ceilalţi regi cu numele Felipe din istoria Spaniei.  
Felipe al VI-lea

Felipe I (1504-1506)-
rege consort alături de Juana I de Castilla, fiica şi moştenitoarea Regilor Catolici. În afară de calitatea sa de rege consort, a guvernat efectiv din cauza incapacităţii soţiei sale, însă numai pentru câteva luni. 

Felipe II (1556-1598) – a fost cel mai important dintre toţi regii spanioli cu acest nume şi monarhul cel mai cunoscut al timpului său, primul rege din istorie care a domnit peste teritorii din patru continente (Europa, Africa, America şi Asia). Dotat cu o enormă capacitate de muncă, a fost un apărător al catolicismului, ceea ce i-a adus duşmănia Europei protestante.
Felipe III (1598-1621)- Dotat cu o personalitate mult mai puţin lăudabilă decât a tatălui său, acesta a fost cel mai anost dintre toţi regii cu numele Felipe. Mediocru ca inteligenţă, cu voinţă  slabă. Abia se dedica problemelor de stat şi de guvern. Era însă foarte religios, supranumit Piosul, şi domnia sa a adus o perioadă de pace şi destindere, spre deosebire de războaiele epuizante din timpul tatălui său.
Felipe IV (1621-1665)-a avut personalitatea cea mai complexă dintre toţi regii cu numele Felipe. Înfrângerile suferite de armatele sale i-au lăsat în suflet amărăciune şi melancolie, stări sufleteşti surprinse în capodoperele pictorului Velázquez. Ca şi bunicul său a fost un rege birocrat, mereu bine informat de problemele guvernului. Era inteligent, cult, iubitor de arte, deşi slab de caracter, indecis şi lipsit de încredere în propriile puteri. O altă trăsătură a caracterului său a fost senzualitatea şi slăbiciunea pentru femei. În ultimii ani ai domniei s-a convins că o bună parte din relele monarhiei sale erau o pedeapsă a lui Dumnezeu pentru păcatele sale, fiind copleşit de remuşcări care ies la iveală în corespondenţa sa.
 Felipe V (1700-1746)- a fost primul dintre Bourboni de pe tronul Spaniei, care a avut una din domniile cele mai lungi din istoria acestei ţări, cu o scurtă paranteză de câteva luni, când a abdicat pentru fiul lui, Louis I, dar a revenit după moartea prematură a acestuia. Educat la curtea bunicului său, Louis XIV (Ludovic al XIV-lea al Franţei), a avut o bună formare literară şi dragoste de carte. Era timid, lipsit de încredere în sine, a suferit progresiv de depresii. Alte trăsături de caracter ale acestuia au fost: simţ al dreptăţii, religiozitate, dependent de femeile sale, ambele de mare inteligenţă şi cu influenţă notabilă la curte şi în politică. Domnia lui a fost destul de pozitivă. În plan internaţional, a reuşit să echilibreze, în beneficiul dinastiei, situaţia din Italia cu pacea de la Utrecht (1713). În plan intern, a pus în practică o politică centralistă care a favorizat reforme.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...