Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

marți, 8 iulie 2014

Din secretele Terrei: Câte coli pot fi produse dintr-un copac?

Hârtia este fabricată din lemn, însă calitatea diferă în funcţie de copacul din care este produsă. Importante în acest sens sunt fibrele lemnoase lungi, deoarece acestea se pot strânge mai uşor şi astfel vor conferi rezistenţă hârtiei. 
De aceea, cei mai potriviţi copaci pentru confecţionarea hârtiei sunt coniferele precum molidul, zada,
bradul sau pinul. Cu toate acestea foioasele precum fagul sau mesteacănul pot fi amestecaţi cu celuloza provenită de la conifere.
Pentru confecţionarea hârtiei, trunchiul este mărunţit şi fibrele lemnoase sunt amestecate cu apă până când se formează un fel de terci. În continuare, apa este stoarsă din terci, iar fibrele lemnoase sunt presate, aduse sub formă de hârtie şi înfăşurate în role. Pentru ca hârtia să fie albă şi netedă, aceasta este înălbită în timpul confecţionării. Nişte substanţe chimice speciale dizolvă resturile lemnoase nedorite.

Dintr-un pin obişnuit pot fi produse aproximativ 80.500 de coli în format A4. Asta înseamnă un teanc de coli de 7,5 metri. Din fericire, însă, nu trebuie întotdeauna tăiat un pin pentru a obţine această cantitate de hârtie. Până la 60 la sută din producţia de hârtie provine din hârtia veche care este reciclată.  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...