Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

sâmbătă, 15 noiembrie 2014

A fost Mihrimah, fiica lui Suleyman Magnificul, în Moldova?


Inteligentă şi generoasă, fiica lui Suleyman Magnificul (Soliman Magnificul) şi a sultanei Hürrem, Mihrimah, s-a născut la 21 martie 1522.
Ea a fost singura fiică a cuplului, în afară de cei 5 fii. De fapt, a mai avut o soră, Tasasız Raziye Sultan, care a murit la o vârstă fragedă. Numele Mihrimah înseamnă “soare şi lună” în Farsi (limba persană).
Scrisorile rămase de la ea arată că era educată şi disciplinată, rafinată, meşteră la vorbă şi citită.
O scrisoare a acesteia
A fost căsătorită cu Rüstem Paşa, fost guvernator al Diyarbakır şi mare vizir. Nunta a avut loc în 1539. De origine croată, Rüstem Paşa a  fost una dintre cele mai înstărite personalităţi din istoria Imperiului Otoman. Există o carte despre întreaga sa avuţie expusă la Palatul Topkapı. Era bine educat şi preocupat să scrie istoria otomană. Avea o bibliotecă bogată de 5.000 de cărţi. În cartea sa, „Soliman şi Roxelana”, Vintilă Corbu scrie că el ar fi fost amantul lui Soliman, înaite de ajunge ginerele acestuia. La vârsta de 44 de ani, sultanul l-a făcut mare vizir. A obţinut două mandate de mare vizir şi a deţinut această funcţie cel mai îndelungat timp şi a dovedit inteligenţă şi sârguinţă. Nici măcar sultanul nu se băga în afacerile lui. Acest lucru a trezit gelozii şi şi-a făcut un mare număr de duşmani. El a murit la 10 iulie 1561, pe atunci avrea lui includea terenuri întinse în Rumelia şi Anatolia, 1.700 de sclavi, 2.900 cai de război şi 1.106 cămile. Mihrimah nu avea o frumuseţe convenţională, dar Rüstem era foarte gelos pe ea. La scurt timp după căsătorie, s-a îmbolnăvit, de o afecţiune ce semăna cu maladiile reumatoide. Mihrimah era foarte iubită de tatăl ei, care ţinea cont de opiniile sale. După moartea mamei ei, în 1558, a devenit confesoarea Sultanului şi Valide Sultan (regina mamă). A continuat să fie confesoarea şi a fratelui ei, Sultanul Selim al II-lea, care a urcat pe tron după moartea tatălui ei în 1566. Mihrimah a fost cea mai bogată femeie a secolului său, împrumuta adesea trezoreria şi făcea acte de milostenie. Ea a dat bani pentru ridicarea a două moschei din Istanbul care îi poartă numele. A poruncit arhitectului Sinan să le ridice la cele două intrări din oraş: Üsküdar şi Edirnekapı, pe cea mai înaltă din cele şapte coline.
Moscheea Mihrimah din Edirnekapı

Moscheea Mihrimah din Üsküdar

Mihrimah Sultan a încetat din viaţă în Istanbul, la 25 ianuarie 1578, şi a fost înmormântată în mausoleul tatălui.
Aici a fost înmormântată Sultana Mihrimah
Potrivit unui roman recent, arhitectul Sinan s-a îndrăgostit fulgerător de ea. A fost o dragoste la prima vedere. El a văzut-o în timp ce îşi însoţea tatăl în campania din Moldova. Ca s-o impresioneze, Sinan a construit un pod peste Râul Prut în doar 13 zile. A cerut mâna ei pentru căsătorie, însă Suleyman l-a refuzat. În cinstea acesteia, Sinan a construit moscheea Mihrimah Sultan din Üsküdar ca să semene cu silueta unei femei cu fusta atingând pământul. De asemenea, candelabrul din Moscheea din Edirnekapı şi gravurile de pe minaret au fost proiectate să semenene cu o femeie al cărui păr ajunge la călcâie. Ambele moschei au fost construite pe baza unor calcule precise ale răsăritului şi apusului. La 21 martie, câmd s-a născut Mihrimah, în timp ce soarele apune purpuriu în spatele singurului minaret al moscheii din Edirnekapı, luna apare în acelaşi timp între cele două minarete ale moscheii din Üsküdar: Mihr ü Mah, adică soare şi lună. Se spune că aceste capodopere construite pentru Mihrimah Sultan sunt reflectarea marii iubiri a arhitectului pentru ea. Nu sunt însă dovezi istorice privitoare la această poveste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...