Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

luni, 15 decembrie 2014

A devenit lumea într-adevăr mai bogată?

Un studiu recent privind dezvoltarea economică la nivel mondial al institutului „Inclusive Wealth Report (IWR)“ dă peste cap toate analizele de până acum. 
De mult nu mai este SUA motorul economic al lumii. Studiul indică faptul că China a depăşit
SUA în ultimii 20 de ani în ceea ce priveşte dezvoltarea economică.
Pentru a stabili puterea economică a unei ţări se face referire de obicei la produsul intern brut (PIB), adică cantitatea totală de produse şi servicii create de către toată populaţia anual. Institutul ia în considerare, însă, şi alţi factori precum durabilitate, capital uman (printre care şi nivelul de educaţie) şi capitalul natural (printre care şi ecosistemele).
Dacă ar fi să luăm în considerare doar PIB-ul ca şi punct de referinţă, lumea a devenit mai bogată din 1990 şi până în 2010 cu 50 la sută. Dacă stabilim ca şi puncte de referinţă factorii institutului „Inclusive Wealth Report“, bogăţia la nivel mondial a crescut doar cu 6 procente.
Creşterea populaţiei şi scăderea cantităţii de resurse naturale relativizează bogăţia la nivel global. Pablo Muñoz,  profesor la universitatea United-Nations declară că indexul impus de către „Inclusive Wealth Report“, este o metodă complexă pentru măsurarea bogăţiei naţionale şi a dezvoltării economice.
În SUA, India şi China, BIB-ul a crescut între anii 1990 şi 2010 cu 33 la sută, 155 la sută respectiv 523 la sută. Având în vedere noii factori de mai sus, SUA are o creştere de doar 13 la sută, India de doar 16 la sută, iar China de numai 47 la sută.
Diferenţe surprinzătoare între PIB şi indexul Inclusive Wealth Index ies în evidenţă la nivel mondial. Astfel, PIB-ul Quatarului a crescut cu 85 la sută, însă potrivit IWR are o valoare de minus 53 la sută. Asta deoarece resursele de petrol nu sunt interminabile.
În urma studiului, s-au observat următoarele:
-          La nivel global, capitalul uman, adică nivelul de educaţie şi standardul serviciilor de sănătate a crescut doar nu opt procente.
-          Capitalul natural mondial, adică bogăţia resurselor de subsol şi păduri a crescut cu 30 la sută.
-          O puternică creştere a populaţiei şi reducerea numărului de resurse au fost de cele mai multe ori responsabile pentru scăderea bunăstării în unele ţări. În 127 din 140 de ări, numărul de locuitori a crescut, iar cantiatea de resurse naturale a scăzut.
-          Cel mai bun exemplu este China. Aici, numărul de locuitori a crescut, în ciuda legii care interzice să ai mai mult de un copil, cu 200 de milioane (din 1990 și până în 2010). În același timp, industrializarea a redus numărul de resurse naturale.
-          Germania este destul de stabilă atât din punct de vedere al PIB-ului (o creștere de 28 la sută) cât și din punct de vedere al indexului IWR (o creștere de 24 procente)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...