Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

sâmbătă, 20 decembrie 2014

Ce criză a petrolului în Golf? Arabia Saudită construieşte un super zgârie-nori

Pe piaţa bursieră din Riyadh se pregăteşte o reacţie de nelinişte. 
Turnul Kingdom Tower din Djedda va deveni cea mai înaltă clădire din lume. Recordul actual este deţinut de către Dubai cu clădirea Burj Khalifa
Barilul de petrol nu mai costă 60 de dolari. Cu toate acestea, cei din Golf par liniştiţi şi
plănuiesc mai degrabă să construiască cea mai înaltă clădire din lume, scrie "Die Welt".
Lucrurile nu mai stau la fel de bine, însă, pentru Emiratele Arabe Unite. În prezent, ţiţeiul costă atât de puţin ca şi acum mai mult de cinci ani. Miercurea aceasta, preţul unui baril, adică 159 de litri de ţiţei Brent, a scăzut la doar 59 de dolari. În luna iulie acesta costa mai mult de 100 de dolari.
Pentru statele din Golf, ale căror economii se bazează aproape exclusiv pe „aurul negru“, este un dezastru. Acest lucru este din ce în ce mai vizibil pe piaţa acţiunilor. Până marţea trecută, indicele bursier din Dubai a scăzut cu 7,3 procente la o valoare de 3084 de puncte. O scădere asemănătoare a înregistrat şi emiratul vecin Abu Dhabi, cu 6,9 procente.
În ceea ce priveşte Arabia Saudită, cursul este de asemenea descendent , scăzând cu 7,4 procente, fiind astfel cea mai mare scădere înregistrată în ultimii şase ani. Potrivit portalului economic "Arabianbusiness", bursa din Riyadh a pierdut 34 procente din valoarea pe piaţă.
Cu toate acestea reacţia din Golf este una plină de calm. Potrivit economistului Suhail al-Darradsch, preţul barilului nu va rămâne prea mult timp sub 60 de dolari.
Arabia Saudită are nişte resurse mari de petrol şi un buget zdravăn de aproximativ 735 de miliarde de dolari. Experţii preconizează scăderi ale preţului barilului de petrol timp de doi ani. Acest lucru poate să afecteze bugetul de stat. Asta deoarece bugetul este finanţat în proporţie de 90 la sută din câştigurile obţinute în urma vânzării de petrol. Saudiţii vor trebui să se mulţumească cu un preţ de 65 de dolari. Asta ar aduce un buget cu 20 la sută mai redus decât cel din anul precedent.
Cu toate acestea, în loc să economisească bani, saudiţii vor să cheltuiască 1,2 miliarde de dolari pentru un nou zgârie nori în Djedda ( oraş din Arabia Saudită situat pe costa Mării Roşii al cărei port este). Cu o înălţime de peste un 1 km, clădirea Kingdom Tower va fi cea mai înaltă clădire din lume.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...