Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

marți, 2 decembrie 2014

Relaţia misterioasă dintre Putin şi o sectă ortodoxă evreiască

La Muzeul evreiesc şi Centrul toleranţei din Moscova (Еврейский музей и центр толерантности) se pot găsi artefacte originale, videoclipuri care să îi ghideze pe vizitatori prin istoria tragică dar bogată a iudaismului din Rusia. 
În fotografie, preşedintele rus ,Vladimir Putin în timp ce vorbeşte cu rabinul Rusiei, Berel Lazar (stânga) şi cu şeful Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Rusia, Alexander Boroda (dreapta) la Moscova în data de 14 aprilie 2014
Aici se pot găsi şi nişte poze cu Vladimir Putin alături de nişte lideri evrei, o imagine care să
ilustreze diaspora evreiască din Rusia şi un exemplu de evreu care s-a integrat cu success în societatea rusească.
Din punct de vedere tehinc, în Rusia există patru religii oficiale: creştinism, islam, budism şi iudaism. Dar având în vedere faptul că aproximativ 70 la sută dintre populaţia rusă se identifică ca adepţi ai Bisericii Ortodoxe Ruse, este destul de evident că o religie este mai “oficială” decât celelalte.
Religia cu cei mai puţini adepţi din Rusia este iudaismul. În present, există mai puţin de 200 000 de evrei în Rusia. Atât au mai rămas din cei peste 2 milioane de evrei care au plecat la scurt timp după destrămarea Uniunii Sovietice mai ales în Statele Unite şi Israel.
Având în vedere că majoritatea ruşilor cu origini evreieşti se identifică ca fiind fie niște simple obervatori sau indiferenți față de religia lor, este un pic surprinzător că reprezentanții lor oficiali sunt adepți ai uneia dintre multele secte ale iudaismului ortodox. Cu atât de surprinzîtor este faptul că acești oficiali sunt foarte apropiați de președintele rus Vladimir Putin.
După destrămarea Uniunii Sovietice a existat teama că naționalismul rusesc aflat în creștere va duce la o creștere a antisemitismului. Cu toate acestea, această teamă nu a fost niciodată materializată cu adevărat. Cazurile de antisemitism de după destrămarea URSS au scăzut în mod constant în ultimii 10 ani, potrivit lui Yury Kanner, liderul celei mai mari organizații seculare evreiești, Congresul evreiesco-rusesc.
Majoritatea cazurilor de antisemitism sunt în legătură cu tensiunile dintre comunitățile evreiești și musulmane și cu crticile la adresa statului israelian. Partide extremiste de dreapta au câștigat un număr îngrijorător de susținători în țări precum Grecia sau Ungaria.
 În ciuda faptului că nu este tocmai îndrăgit pe plan global și cei mai aprigi critici ai lui Putin recunosc că acesta este orice dar nu antisemit. Iulia Ioffe scrie în revista americană New Republic că o parte din cei mai apropiați confidenți ai președintelui rus precum și instructorul de judo care i-a fost atât mentor cât și un tată surogat sunt evrei. Putin a intervenit personal în cazurile de antisemitism precum incidentul de anul trecut în care un profesor a fost acuzat de corupție, iar procurorii i-au folosit numele mic drept probă. Putin a declarat această acțiune drept strigătoare la cer, iar profesorul a scăpat de acuzaţii.
În general, Putin a fost un susţinător al instituţiilor evreieşti. Unul dintre cele mai uimitoare aspecte din viaţa evreilor din Rusia de astăzi este relaţia apropiată dintre Kremlin şi Chabad, cunoscută ca şi Lubavitch, secta hasidică cunoscută în SUA pentru atragerea de prozeliţi evrei la colţul străzilor şi venerarea rabinului Menachem Mendel Schneerson care a încetat din viaţă în annul 1994. Fondată în Rusia de Vest în secolul al XVIII-lea, secta Lubavitch s-a mutat în SUA în anul 1940, având noul sediu central în cartierul Crown Heights al Brooklynului. Mişcarea evreiască ortodoxă a trimis sute de misionari în întreaga lume pentru a promova această credinţă.
 Imediat după căderea comunismului şi înainte de moartea sa, Schneerson l-a trimis pe rabinul Berel Lazar ca să reprezinte Chabadul în Rusia.
În present, Lazar care s-a născut în Italia şi a crescut în SUA, este rabinul şef al Rusiei. Acesta apare frecvent alături de Putin la evenimente publice şi este liderul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti (cunoscută după acronimul FEOR în limba rusă), cea mai importantă organizaţie evreiască din Rusia.
Adolf  Shayevech, o figură proeminentă a comunităţii încă din perioada sovietică a fost considerat, însă, rabinul şef până în annul 2000, iar acesta încă mai revendică titlul. Congresul evreiesco-rusesc îl recunoaşte de asemenea ca acesta drept rabin şef. După ce a venit la putere, Putin a preferat să lucreze cu FEOR. Lazar, care câteodată este numit rabinul lui Putin. Lazar are numai cuvinte de apreciere la adresa lui Putin considerându-l un prieten şi declarând că Rusia este una dintre cele mai sigure ţări pentru evrei din Europa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...