Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

joi, 15 ianuarie 2015

Care sunt cei mai săraci şi cei mai bogaţi regi din Europa



Potrivit revistei britanice „Tatler”, suveranul din Liechtenstein, cea mai mică ţară vorbitoare de limba germană, are cea mai mare avere personală.
Regele Harald al Norvegiei
Cel mai sărac este regele Harald al Norvegiei, care are o avere de 13 milioane de euro. Publicaţia mai sus amintită prezintă secretele a zece monarhii europene în numărul său din ianuarie. Mai precis, sunt revelate averile pe care capetele încoronate le-au adunat cu titlu personal, în care nu se include alocaţia primită de la respectivul stat, nici palatele şi iahturile de care se bucură, care aparţin patrimoniilor ţărilor lor. Suveranului din Liechtenstein, prinţul Hans Adams al II-lea, i se atribuie 3.300 de milioane de euro. 

Prinţul Hans Adam al II-lea

El gestionează împreună cu fiul său, prinţul Maximilian, gestionează Liechtenstein Global Trust, una din companiile private cele mai importante din Europa. Este urmat de regina Elisabeta a II-a, cu o avere de 420 de milioane de euro, care include palatele sale, bijuterii de familie şi colecţia de artă. Pe locul trei se află familia Orange-Nassau din Olanda, cu 330 de milioane de euro, proveniţi în mare parte din beneficiile aduse de acţiunile pe care le posedă la compania petrolieră Royal Dutch Shell, în proporţie de 25%. Revista „Forbes” atribuie însă locul 2 prinţului Albert de Monaco, a doua cea mai mică ţară din lume, cu o avere de 1 miliard de dolari, proveniţi în mare parte din beneficiile societăţii „Bains de Mer” care gestionează cazinourile din Montecarlo. Trebuie amintit că nici Liechtenstein, nici Monaco, nu sunt considerate monarhii democratice propriu-zise, fiindcă ambii prinţi deţin puteri depline în ţările lor, adică domnesc în afară de a guverna.

Cei mai bogaţi suverani din lume

La celălalt pol se situează regale Norvegiei, Harald, care are în conturi doar 100 de milioane de coroane suedeze, adică 13 milioane de euro. În ţara sa circulă însă zvonul că suveranul ar avea multe alte milioane în bănci elveţiene, scrie „El Mundo”. „Tatler” atribuie sărăcia regelui Harald faptului că este reprezentantul unei monarhii mai tinere, inaugurată în 1905, când Norvegia s-a separat de Suedia. Totuşi se recunoaşte că suveranul se bucură de unele capricii mai costisitoare, cum ar fi un tren regal, un Cadillac de colecţie şi un iaht clasic, care, cu lungimea sa de 80 de metri şi echipajul format din 54 de oameni, este cea mai mare ambarcaţiune a regalităţii europene. Cel mai bogat suveran din lume este Bhumibol al Tahilandei, a cărui avere se ridică la 30 de miliarde de dolari. El este urmat de sultanul din Brunei, Muda Hassanal Bolkiak, cu 20 de miliarde se dolari, şi Abdelaziz al Arabiei Saudite, cu 18 miliarde de dolari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...