Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

vineri, 20 februarie 2015

Păsări din Suedia primesc nume noi din motive rasiale

Cinteza neagră îşi schimbă numele în Suedia. 
Asociaţia suedeză de ornitologi a cercetat 11 709 de specii de păsări suedeze şi a justificat
numele acestora în 4000 de cazuri. Unele şi-au schimbat numele, ornitologii susţinând că noile nume sunt mult mai relevante.
Păsările ţintite au fost în special cinteza neagră (negerfinken), pasărea ţigan (zigenarfågeln) şi pasărea marinarul Kaffer (Kaffersejleren).
Kaffer este un termen jignitor la adresa persoanelor de culoare care a fost folosit în Africa de Sud în timpul regimului Apartheid.
Preşedintele asociaţiei de ornitologi din Suedia a declarat pentru cotidianul suedez Aftonbladet că în Africa de Sud este interzis să se folosească acest cuvânt.
Cu toate acestea, în Danemarca, de exemplu, nu sunt avute în vedere schimbări de nume.  Un nume amuzant de pasăre în Danemarca este pasărea spermă (sædgåsen).
Sebastian Klein, prezentator danez de emisiune TV şi expert în păsări, spune că lui nu i se pare că aceste nume sunt neapărat rasiste. Acesta declară că ar fi înţeles dacă s-ar fi scos cuvântul negru din cartea Pippi şoseţica deoarece copiii nu ştiu perpectiva istorică pe care o ştiu adulţii, şi de aceea pentru mulţi este considerat un cuvât rasist.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...