Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

marți, 17 martie 2015

Secretele berzelor care se întorc aproape mereu la cuibul lor

Berzele sunt în primul rând loiale cuibului lor și se întorc în fiecare an dacă locația cuibului a fost aleasă bine, adică dacă pe o rază de 3 și până la 5 km se află destulă hrană.
În cele mai multe cazuri, primul care se întoarce este masculul. Odată ajuns la cuib, acesta începe
deja să-l îmbunătățească. Asta deoarece, puii de barză de anul precedent au tropăit peste tot și au aplatizat cuibul atunci când l-au folosit drept aerodrom. 
Pentru ca femela să poată cloci în siguranță, masculul va trebui să construiască o margine protectoare de 10 cm. Și astfel are masculul mult de lucru până ce se va întoarce partenera sa din țările calde. Desigur că masculul are de așteptat doar o săptămână până ce se întoarce femela. Dacă aceste zile trec și ea nu se întoarce, atunci masculul va fi nevoit să presupună că femela nu se va mai întoarce din lunga și epuizanta călătorie din țările calde și atunci se va cupla cu cea mai apropiată femelă care zboară pe lângă cuibul său. Asta deoarece păstrarea speciei este cea mai mare prioritate pentru acesta. 
Se mai poate întâmpla ca barza femelă din anul precedent să se întoarcă până la urmă, locul acesteia să fie ocupat și să se ajungă la lupte pentru cuib. În cazul acesta, masculul nu intervine deloc și lasă femelele să se lupte pentru locul din cuib. Numai în cazul în care femela deja clocește atunci intervine masculul pentru a proteja viitorii pui. 
Luptele pot să dureze mai multe zile și se ajunge la răni. În cele din urmă, femela cea mai slabă se dă bătută și zboară să-și caute un alt partener. Același lucru se întâmplă și dacă este pe dos, adică să fie doi masculi care să se bată pentru cuib.
Dar dacă totul decurge conform planului și masculul și femela de anul precedent se întorc amândoi la timp, vor putea acorda cea mai mare atenție protecției viitorilor pui. Mai pot avea loc incidente și în această perioadă atunci când un alt cuplu de berze găsește cuibul și emite pretenții asupra lui.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...