Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

joi, 9 aprilie 2015

Care sunt cei mai periculoși munți din lume?

În anul 1865, echipa de alpiniști a britanicului Edwar Whymper a devenit prima care a escaladat muntele Matterhorn. 
La coborâre au supraviețuit doar trei personae. 150 de ani mai târziu, simbolul Elveției este în
continuare considerat drept unul dintre cei mai periculoși munți din lume. Aceștia sunt în prezent cei mai periculoși munți din lume:
1.      Matterhorn
Din cauza înălțimii sale de „doar“ 4478 de metri, muntele Matterhorn este frecvent subestimat. Statistica privind decesele de pe acest munte este, însă, înspăimântătoare. De la prima escaladare din anul 1865, au murit 500 de oameni. Niciun alt munte din lume nu a mai înregistrat atâtea decese.
2. Annapurna – Muntele morții
Riscul extreme de ridicat de avalanșe îi conferă muntelui Annapurna titlul de cel mai periculos munte din lume. Una din trei escaladări este fatală. Până în anul 2008, doar 154 de alpiniști au reușit să ajungă în vârful muntelui. 60 de alpiniști au murit dintre care două treimi din cauza avalanșelor.
3. Muntele Everest – Acoperișul lumii
Pe cel mai înalt munte din lume (8848 de metri) au murit până acum 216 oameni, mai mult decât pe orice alt munte de peste 8000 de metri. Cu toate acestea, peste 5600 de alpiniști au ajuns în vârful său.
4. K2 – Muntele destinului
Al doilea munte ca înălțime din lume care este doar cu 237 de metri mai mic decât muntele Everest este fără îndoială mai riscant. La 100 de escaladări cu succes se înregistrează 29 de morți. Doar 306 au reușit să ajungă în vârf.
5. Peretele stâncos Eiger Nordwand – Versantul criminal
Muntele Eiger a fost considerat în anii 30 drept una dintre cele mai mari provocări din munții Alpi. De la prima escaladare din anul 1938 au murit mai mult de 50 de oameni încercând să se cațere pe peretele stâncos Nordwand de 1800 de metri. Muntele Eiger are 3970 de metri înălțime.  
6 Kangchenjunga – muntele sfânt
Cu o înălțime de 8586 de metri, Kangchenjunga este al treilea cel mai înalt munte de pe glob. Unul din cinci moare încercând să escaladeze acest gigant. Locuitorii orașului Sikkim (India) îl consideră sfânt. Muntele a fost escaladat pentru prima dată în anul 1955.
7. Nanga Parbat – Muntele pleșuv
 Vârful muntelui Nanga Parbat se află la o înălțime de 8125 de metri. Până acum au murit 68 din cei 326 de apliniști de până acum.
8. Khawa Karpo – Muntele interzis
Acesta este unul dintre marii munți sfinți ai Tibetului. Din considerente culturale și religioase, guvernul local a emis în 2001 legi prin care să se interzică orice încercare de escaladare a muntelui. Tocmai de aceea, muntele este și rămâne până acum neescaladat.
9. Dhaulagiri –Muntele alb
 Cu cei 8190 de metri ai săi, Dhaulagiri este al șaptelea cel mai înalt munte din lume. Muntele a fost escaladat pentru prima dată e către un grup de alpiniști condus de către elvețianul Max Eiselin în anul 1960. Din 417 de alpiniști, 62 au murit.
10. Muntele McKinley – cel mai rece munte
 Cel mai înalt munte din America de Nord (6168 de metri) se află în Alaska și a fost denumit după cel de-al 25-lea președinte american William McKinley. Este unul dintre cei mai extremi munți din punct de vedere climatic fiind caracterizat printr-o vreme urâtă, vânturi puternice și temperaturi scăzute. Vânturile pot atinge viteze de peste 120 de km/h.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...