Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

joi, 30 aprilie 2015

Supervulcanul care amenință jumătate de planetă

Sub splendidul parc național Yellowstone din Cheyenne, Wyoming, se află un rezervor uriaș de lavă. 
Dacă ar avea loc o erupție, asta ar însemna o catastrofă naturală inimaginabilă la nivel global.

Până acum se știa că se află doar un rezervor de magmă. Cercetătorii au aflat, însă, acum că există un al doilea rezervor.
O erupție a supervulcanului din Yellowstone ar fi de 1000 de ori mai îngrozitoare ca cea a vulcanului Mount St. Helens din 1980, care a fost una dintre cele mai puternice din secolul XX. Președintele american de la acea vreme, Jimmy Carter a declarat după catastrofă că zona afectată arată ca o regiune de pe lună.
Studiul provine de la Universitatea din Utah, acesta fiind publicat în revista științifică populară „Science“. Este vorba despre o diagramă completă a sistemului vulcanic de sub parcul național și umple astfel o gaură din cercetările precedente.
Rezervorul constă din roci fierbinți. Multe sunt încă în stare solidă, însă unele dunt deja topite. Mărimea rezervorului este uriașă. Aceasta este de patru ori și jumătate mai mare decât rezervorul de deasupra. Conținutul acestuia ar fi de ajuns ca să umple Marele Canion.
Potrivit cercetătorilor, sistemul are forma actuală de o mulțime de ani. Restul craterului acestui sistem se extinde și în statele americane Idaho, Oregon și Nevada. 
Profesorul emerit de geofizică, Robert Smith, care este și coautor al studiului, spune că sistemul vulcanic este asemeni unei conducte uriașe, care începe de la o adâncime de aproape 1000 de km.
Faptul că supervulcanul din parcul național prezintă un mare pericol, nu este o noutate, însă datele obținute de către echipa de cercetători pot ajuta la înțelegerea modului de funționare al vulcanului.
Sutele de cutremure mai mari și mai mici care au loc anual în parc i-au ajutat pe cercetători să afle de existența rezervorului uriaș. Cutremurele au dat naștere unor valuri seismice, care au zguduit scoarța terestră, spun cercetătorii. Importantă este viteza lor, dacă valurile ating roci fierbinți, atunci încetinesc, dacă ating roci reci, cresc în viteză. Prin intermediul acestor date, cercetătorii pot să-și facă o imagine despre pericolul care se află sub parcul Yellowstone. O mega erupție s-a produs din cauza craterului din prezent. Aceasta a afectat peste 1500 de km pătrați. Stânci întregi de munte s-a desprins instantaneu.

Când se apropie o nouă erupție nu se poate ști exact. Un lucru este, însă, clar pentru cercetători. Va avea cu siguranță loc fie o erupție mare, sau una uriașă cu urmări catastrofale pentru omenire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...