Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

luni, 18 mai 2015

Un mare mister al erei numerice în curând dezvăluit ?



Cine a creat bitcoin, moneda virtuală care îngrijorează autorităţile bancare? Satoshi Nakamoto este numele folosit de persoana care a lansat programul în 2009, dar nimeni nu l-a văzut, nici nu i-a auzit vocea, nu se ştie cine se ascunde în spatele lui.Satochi a dispărut şi legenda a luat amploare. În martie 2014, revista Newsweek anunţa cu surle şi trâmbiţe că a fost regăsit Satoshi Nakamoto. Era vorba de un inginer de 60 de ani, american de origine japoneză care trăieşte în Los Angeles. Numai că a doua zi după publicare s-a dovedit că aproape sigur nu este adevărata persoană care a creat bitcoin-ul.
În 2011,
când bitcoin a început să atragă atenţia autorităţilor şi a publicului, e-mailurile au încetat.

Nick Szabo, un inginer la originea bitcoin

Nathaniel Popper, un jurnalist care a scris recent un material în New York Times privitor la originea acestei monede virtuale, este pe punctul de a scrie o istorie a bitcoin-ului. În urma investigaţiilor sale amănunţite, acesta a ajuns la concluzia că întreaga comunitate a bitcoin atribuie crearea acestuia unui american de origine ungară, Nick Szabo. Însă Szabo este la fel de misterios ca şi Satoshi. Totuşi, jurnalistul a reuşit să-l întâlnească o dată. El a negat că ar fi Satoshi. Dar a recunoscut că face parte dintr-un numărul foarte mic al inginerilor care au lucrat timp de decenii la imaginarea unui sistem care a dus la bitcoin şi că a inventat bucăţi din programul care a servit la crearea monedei virtuale. De altfel, el a inventat un predecesor al bitcoin, bit gold, care urmărea aceleaşi scopuri cu mijloace similare. Este imposibilă certificarea identităţii lui Satoshi Nakamoto fără ca persoana sau persoanele titulare ale vechilor conturi bitcoin atribuite acestui nume să iasă din umbră. Iar astăzi, cunoaşterea identităţii creatorului său va avea puţină influenţă asupra viitorului monedei. După 2011 şi tăcerea lui Satoshi, cea mai mare parte a codului, care este în open source, a fost reluată de un grup de ingineri a căror identitate este cunoscută. Cercetătorii şi bancherii văd în bitcoin o nouă paradigmă în istoria monedei. Goldman Sachs a îmceput să lucreze cu această tehnologie. Şi Szabo a rămas implicat în evoluţia nbitcoin-ului. În 2014, el a integrat o firmă din Palo Alto, Vaurum, cu scopul de a ameliora sistemul. Cei care lucrează cu el au impresia că implicarea sa în crearea bitcoin-ului e mult mai profundă decât ar vrea să spună.

Satoshi, o avere de 200 milioane de dolari

Jurnalistul de la New York Times relevă similarităţi între bitcoin şi bit gold şi bizarerii din povestea lui Szabo. Faptul că a fost foarte devreme în contact cu programatorii care ar fi la originea bitcoin, faptul că Satoshi ar fi împrumutat mult din lucrările sale, dar nu au întreţinut nici o corespondenţă, faptul că Szabo nu a relevat niciodată similarităţile bitcoin-ului, când a apărut, cu propriul lui sistem. În acelaşi timp, el înţelege motivele pntru care Szabo ar fi rămas anonim. Şi mai ales faptul că Satoshi e foarte bogat. Ar poseda circa un milion de bitcoin, ceea ce i-ar conferi astăzi o avere de 200 de milioane de dolari. În fine, chiar fără a fi Satoshi, Szabo beneficiază de o aură care contrabalansează hainele sale necălcate şi maşina lui veche.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...