Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

miercuri, 17 iunie 2015

« Stăpânii lumii » întreţin misterul Ce pun la cale ?



O întâlnire foarte secretă. Grupul Bilderberg se reuneşte în fiecare an cu uşile închise.
Fac parte din acesta crema mondială a politioii, a patronatului şi a ştiinţei. Întâlnirea de anul acesta se desfăşoară de azi până duminică în satul austriac  Telfs-Buchen.  Clubul, înconjurat de mister, fascinează pe amatorii de teorii ale conspiraţiei şi întreţine mitul unui complot mondial.

Originile

Prima întâlnire datează din 1954. Este organizată de omul de afaceri american şi miliardar David Rockefeller şi prinţul Bernhard al Olandei. În plin război rece, le grupul Bilderberg se reuneşte înun hotelul cu acelaşi nume din Olanda cu zeci de invitaţi, între care se află Français Guy Mollet şi Jean Monnet. Scopul : lupta împotriva comunismului. Existenţa clubului iese la iveală abia în 1976, după ce o afacere de corupţie îl implică pe prinţul Bernhard şi grupul de armament Lockheed.

Invitaţi « foarte selecţi »

Numai crema mondială este invitată : 140 de participanţi din 22 ţări. După 1954, invitaţii sunt selectaţi pe sprânceană de comitetul director al clubului (circa 30 de membri), prezidat din 2012 de PDG-ul francez al grupului de asigurări Axa, Henri de Castries. Pe lista de anul acesta figurează :
PDG de la Google Eric Schmidt, de la Airbus Thomas Enders, de la Goldman Sachs Robert Zoellick. Dar şi politicieni, cum ar fi premierul belgian Charles Michel, ministrul olandez de Finanţe şi patronul Eurogroupului Jeroen Dijsselbloem, preşedintele austriac Heinz Fischer şi le secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Nimic nu transpiră

De la crearea sa, clubul întreţine opacitatea. Reuniunile se desfăşoară fără ordiune de zi şi nu fac obiectul vreunei declaraţii politice. Participanţii trebuie să respecte o confidenţialitate absolută.  Au regulile cele mai dure. Nimeni nu spune nimic din ce s-a discutat. Participă cele mai importante personalităţi şi discută destins.

Ce se zvoneşte

Detractorii reproşează grupului Bildeberg că apără o mondializare ultraliberală. Alţii consideră că sunt « adevărata guvernare » a lumii. Teza e alimentată chiar de membrii fondatori. « credem că nu se poate continua un război etern şi să se ucidă milioane de oameni pentru nimic. Ne gândim că o comunitate unică în lume ar putea fi un lucru bun », mărturisea în 2001 Denis Healey pentru « The Guardian ». Anul acesta , obiectul afişat este promovarea dialogului între Europa şi America de nord. Securitatea, tehnologiile informaţiei şi marile dosare geopolitice sunt în program.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...