Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

sâmbătă, 24 octombrie 2015

Cel mai mare uragan din istorie și secretele uraganelor


În câteva ore, furtuna Patricia s-a transformat vineri în uraganul cel mai mare din istorie cu vânturi care au atins 325 km/oră, dând naștere la mari temeri de catastrofă de amploare în momentul în care a intrat pe teritoriul mexican. Însă după ce a atins uscatul a pierdut din vigoare, vânturile atingând 270 km/ oră.
Ce înseamnă scara Saffir-Simpson ?

Cel mai catastrofal uragan din istorie, care a lovit ieri Mexicul, a fost catalogat de categoria 5, cea mai mare categorie pe scara Saffir-Simpson, înainte de a scădea în intensitate. Această scară a fost creată în 1971 de un inginer și un meteorolog americani și permite clasificarea uraganelor în funcție de intensitatea lor. Patricia a fost catalogat de categoria a 5-a fiindcă vânturile sale depășeau viteza de 249 km/oră, dar după ce a slăbit din intensitate trebuie să fie retrogadat la categoria 4.

Uragan, ciclon, taifun, care este diferența?

Nici una. Termenii uragan, ciclon și taifun desemnează același fenomen de furtună turbionară însoțită de vânturi superioare vitezei de 118km/oră. Când o furtună de acest tip lovește o zonă între oceanul Indian și Pacificul de sud se numește ciclon, de la Atlanticul de nord la Pacificul de nord-est, uragan și în Pacificul de nord-vest, taifun. De ce poartă nume? Poartă nume în funcție de zona geografică pe care o ating, cu scopul de a facilita comunicarea privitoare la furtună în rândul populațiilor. Numele sunt alese din liste alfabetice de către Centrul național de uragane din SUA. În Europa, este posibil ca doritorii să cumpere numele unei furtuni. Un studiu realizat pentru Proceedings of the National Academy of Sciences a dezvăluit că furtunile poartă nume masculine și feminine din motive de echitate, iar cele cu nume feminine se dovedesc, în medie, de 3 ori mai criminale, fiindcă populațiile tind să le subestimeze puterea.

În ce sens se rotesc
Cicloanele nu se rotesc în același sens. În sud se rotesc în sensul acelor de ceasornic, iar în nord în sens contrar.

Ce uragan a fost cel mai mare până acum

Înainte de Patricia, uraganul Allen format în iulie 1980 a fost cel mai violent. El a atins Caraibele, Mexicul și sudul Texasului, făcând 269 de morți. Dacă ținem cont de presiunea barică, uraganul Wilma deține recordul de 882 de milibari.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...