Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

sâmbătă, 12 decembrie 2015

Ce este sărbătoarea luminilor?


Hanuka este sărbătoarea evreiască a luminilor.
Se sărbătorește timp de 8 zile. Se aprinde câte o lumânare în menora cu 9 brațe, candelabrul Hanuka., în fiecare zi. În calendarul nostru se sărbătorește în noiembrie și decembrie. Sărbătoarea începe în a 25-a zi de Kislev- a noua lună a anului ecleziastic din calendarul ebraic. În acest an, Hanuka a început în seara de 6 decembrie și se sfârșește luni, 14 decembrie. Cuvântul Hanuka provine de la verbul חנך, care înseamnă a dedica și comemorează lupta pentru libertate religioasă când, potrivit legendei, liderii unei armate evreiești rebele numiți Macabei s-au ridicat împotriva opresorilor greco-sirieni în ceea ce s-a numit Revolta Macabeilor din 167 î.Hr. Regele Antiochus pusese stăpânire pe al doilea templu din Ierusalim și curând a ordonat ridicarea unui altar lui Zeus. Iudaismul fusese interzis, circumcizia interzisă și s-a ordonat ca porci să fie sacrificați pe altar. Rebeliunea evreiască care a urmat a fost condusă de Iuda Macabeul, sau Y'hudhah HaMakabi, care înseamnă "Iuda Ciocanul". Revolta a durat 3 ani până ce Macabeii au preluat controlul asupra Ierusalimului. Ei au vrut să rededice templul care fusese pângărit, dar au putut găsi numai un recipient cu uleiul sacru de care aveau nevoie care avea sigiliul marelui preot încă intact. Textul principal din Talmudul iudaic cere ca numai uleiul pur să fie folosit pentru Hanuka. Candelabrul trebuia să ardă în fiecare noapte și, deși uleiul era numai pentru o zi, candelele au rămas aprinse în mod miraculos timp de 8 zile, timpul necesar pentru a procura ulei kosher pentru menora. Evenimentul a rămas cunoscut drept "miracolul uleiului" și este astăzi marcat de sărbătoarea luminilor.

Pentru Hanuka, evreii mănâncă alimente prăjite pentru a comemora miracolul asociat cu uleiul Templului. Sufganiyot sunt gogoșele umplute cu gem și pudrate cu zahăr. Derivă din gogoșile cu drojdie menționate în Talmud. Sunt prăjite în ulei și numite sufganin (absorbante), fiindcă absorb mult ulei la prăjire. În comunitățile din nord, unde uleiul de măsline se găsea greu, erau prăjite în grăsime de gâscă sau găină. Și un alt eveniment istoric este amintit cu prilejul sărbătorii. Când orașul Betulia din Iudeea a fost asediat de asirieni, și populația era pe cale de a se preda din cauza lipsei de apă, o tânără numiră Iudith a cerut o întâlnire cu marele general al lui Nabucodonosor, asirianul Holofern, care conducea asediul asupra zidurilor orașului. Ea s-a dus în tabăra lui tabăra Holofern și l-a sedus, l-a hrănit cu brânză sărată și pentru că a devenit însetat I-a dat vin și a adormit. Apoi l-a ucis și s-a întors în oraș cu capul tăiat. Pierzându-și liderul, asirienii au fugit din Israel, care a fost salvat. Judith a rămas nemăritată pentru tot restul vieții și în memoria vitejiei ei evreii mănâncă produse lactate de Hanuka.

http://www.telegraph.co.uk/news/religion/12038542/Hannukkah-2015-Jewish-festival-of-Light-december-history-and-customs.html




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...