Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

marți, 26 ianuarie 2016

Din misterele istoriei: Cine a fost prințesa Arina


Unul dintre cei mai mari domnitori ai Țării Românești a fost Mircea cel Bătrân, sau Mircea cel Mare, unul dintre primii Basarabi, bunic al celebrului Vlad Țepeș, căruia străinii îi spun, impropriu, Dracula, cu gândul la faimosul roman omonim al lui Bram Stoker.
Mircea a domnit cu întreruperi pe o perioadă dr 32 de ani, din 1386 până la 1418, și a făurit un stat întins de la munții Carpați până la Dunăre, de la cotitura Dunării până la Marea Neagră, inclusiv ducatele transilvane Amlaș și Făgăraș, Banatul Severinului. El ne-a adus deschiderea la mare, cucerind Dobrogea și Delta Dunării în 1389 și a construit o insulă fortăreață la Giurgiu pentru a stopa expanisunea turcilor. În 1393, când turcii au transformat Bulgaria în provincie turcă, Mircea a avut marea inteligență de a înțelege pericolul mult prea mare de la sud de Dunăre. Atunci a semnat primul act de supunere față de sultan. Însă nu a fost o supunere totală. Ca să evite acest lucru, Mircea a semnat un tratat de alianță cu Sigismund de Luxemburg în 1395. Ca urmare, a participat la ultima mare cruciadă antiotomană occidentală, condusă de Sigismund, fiul ducelui de Burgundia, Frederick de Hohenzollem și ducele de Lancaster, la 25 septembrie 1396, la fortăreața Nicopole de pe Dunăre.Însă aliații occidentali au ignorat sfatul domnitorului român de a conduce atacul cu infanteria sa, trimițând cavaleria lor feudală îmbrăcată în zale prea grele și au suferit o înfrângere dezastruoasă. Turcii au luat mulți prizonieri, inclusiv un văr al regelui Franței pentru care au cerut răscumpărare. Din fericire pentru Mircea, apariția luptătorilor mongoli sub conducerea lui Timur Lenk, care se confruntă cu turcii, îl scutește de o nenorocire și mai mare. În bătălia de la Ankara, Sultanul Baiazid e înfrânt de acesta în 1402. Pentru a-i mai îmblânzi pe turci și a-i lăsa în pace pe români, Mircea cel Bătrân își sacrificase propria fiică, pe prințesa Arina, căsătorind-o cu Musa Çelebi (Musa cel Frumos), unul dintre feciorii lui Baiazid I. Domnitorul român reușește chiar să-l instaleze pe ginerele său pe tronul otoman la Adrianopole, în ziua de 17 februarie 1411. Musa a domnit trei ani, timp în care Arina a fost ”Prima Doamnă”.
Musa
Acesta a fost punctul culminant al carierei lui Mircea cel Mare, în opinia unor istorici. Din păcate, protejatul domnitorului român a fost ucis în 1413 de fratele său, Mehmet I, cu ajutorul împăratului de la Constantinopole, Manuel al II-lea din dinastia Paleologilor. Cu alte cuvinte și bizantinii și-au cam meritat pedeapsa de mai târziu, când turcii, sub conducerea lui Mehmet al II-lea, i-au zdrobit,în 1453, ar putea zice gurile rele. Mehmet I a capturat faimoasa insulă fortăreață de la Giurgiu și Mircea a pierdut cotrolul asupra Dobrogei și ieșirea la mare. Despre soarta Arinei, după ce soțul ei a fost sugrumat de propriul frate, nu am reușit să găsesc nimic.




Un comentariu:

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...