Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

marți, 15 martie 2016

Compușii chimici din haine pot fi extrem de periculoși

La descărcarea unui container de marfă cu haine din Bavaria, 60 de angajați au fost vătămați din

cauza gazului emanat de către textile. Angajații unei firme de îmbrăcăminte din Poing (Ebersberg) au simțit brusc că ochii le sunt iritați. De asemenea, aceștia au acuzat amețeală și stare de greață, a
declarat un purtător de cuvânt al poliției germane. Pompierii au decoperit că în container se afla un gaz periculos.
Potrivit investigatorilor, marfa a fost tratată cu insecticid și pesticide. Nouă oameni au fost duși la spital, dintre care 51 dintre ai au putut fi tratați pe loc.
În industria textilă sunt folosite până la 1900 de substanțe chimice diferite, dintre care 1700 nu au fost testate suficient pentru a vedea ce efecte pot avea asupra sănătății și mediului înconjurător.
Printre altele sunt folosite bactericide și fungicide pentru ca fibrele să fie rezistente la bacterii și ciuperci. De asemenea, și formaldehida, rășina epoxidică și coloranții disperși sunt folosiți frecvent și pot rămâne ca și reziduu.
Unele substanțe sunt cancerigene, altele afectează balanța hormonală și pot duce la infertilitate. În alte cazuri puteți avea reacții alergice, iritații, astm și multe alte afecțiuni.

Putem să ne dăm seama că o haină este periculoasă?

Răspunsul este nu. Nu este de ajuns să ne bazăm pe miros. Pentru cumpărători este aproape imposibil să determine din ce substanțe chimice este confecționată textila. Etichetele de regulă nu conțin astfel de informații. Detalii legate de modul de confecționare și de tipul textilei și a fibrelor sau legate de coloranții textilei lipsesc de cele mai multe ori.

Totuși, ne putem proteja?

Îmbrăcămintea pentru bebeluși și lenjeria de pat, chiar dacă sunt noi sau second-hand să le spălați întotdeauna înainte de primele zile de folosire.
Uitați-vă după hainele cu etichete care certifică calitatea produsului.
Etichete pe care scrie GOTS, Bluesign, Cradle to Cradle indică faptul că textilele au fost confecționate fără chimicale periculoase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...