Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

joi, 22 decembrie 2016

10 tradiții de Crăciun cele mai ciudate din lume

Catalonia, Spania

Desigur, multe preparate de Crăciun, deosebit de gustoase, nu sunt prea bune pentru digestie, dar ceea ce se întâmplă în Catalonia, Spania, este chiar straniu. Copiii catalani sunt înebuniți după Caga Tio, literalmente ”Unchiul care face caca”, un mic cep de lemn ”surâzător”, care scoate daruri prin partea posterioară. Începând din noaptea de 8 decembrie, sărbătoarea Imaculatei Concepții, cepul este pus lângă casă cu un acoperământ roșu pe cap. În fiecare seară, copiii îl alimentează cu nuci și ciocolată în speranța că astfel va crește. În ziua de Crăciun, copiii și familia se reunesc în jurul Caga Tio ca să-l roage să scoată daturile, turron, caramele, jucării și bani.


Estonia

În Estonia există una din cele mai bizare și vechi tradiții de Crăciun. Dacă în toate țările familia se reunește în jurul mesei cu bunătăți de Crăciun, în Estonia, în seara de Crăciun, familia se reunește în saună, cu toții goi și transpirați.

Olanda


În Olanda, Sinterklaas aduce daruri copiilor la 5 decembrie. În vechile povești olandeze, Sinterklaas trăiește la Madrid, poartă haină clericală și mitră de episcop și are servitori numiți ”Zwarte Pieten”. Vine în fiecare an la 11 noiembrie, mereu în alte veșminte. Copiii lasă la intrare o gheată ca să primească daruri. Cei răi primesc bucăți de cărbune în loc de daruri. Cei mai răi sunt avertizați că vor fi duși în sac în Spania. Tradiția că Sinterklaas stă la Madrid provine de la faptul că între 1518 și 1714, Țările de Jos se aflau sub controlul Sfântului Imperiu Roman, care la acea vreme era guvernat de dinastia Hasburgă din Spania. De aceea Spania era văzută drept un loc perfect pentru pedepse.

Islanda


Intră în topul ciudățeniilor de Crăciun datorită pisicii Yule, Jólakötturinn, felină care nu este amabilă, cum s-ar putea crede. E o enormă pisică neagră, cu mustăți albe, ai cărei ochi lucesc precum cărbunii aprinși, care are o coadă lungă ce îi permite să facă salturi înspăimântătoare în noaptea de ajun. E o figură teribilă fiindcă pleacă la vânătoare de oameni. Victimele sale sunt cei care nu au reușit să-și procure o haină nouă făcută cu propriile mâini, nici măcar un ciorap, pe care să-l poarte de Crăciun. Pisica e înrudită cu capra Yule, care veghează prepararea bunătăților de Crăciun și pedepsește pe cei care nu le organizează corespunzător. Tradiția pisicii, care datează din Evul Mediu, circula în anii 700, 800, fiind utilizată drept stratagemă pentru a determina lucrătorii să termine lucrurile din lâna recoltată în perioada autumnală.

Elveția


Orășelul Samnaun din Elveția este locul unde are loc ClauWau, cunoscut sub numele Campionatul Mondial al lui Moș Crăciun. Aici, echipe venite din întreaga lume, îmbrăcați ca Moș Crăciun, se întâlnesc într-o stațiune de schi pentru diverse întreceri. Concurs de rachete de zăpadă, de sanie, decorarea turtei dulci și multe altele pentru desemnarea echipei câștigătoare. În cursul competiției, Moșii poartă saci cu jucării și sună din clopoței. Vederea a sute de Moși îmbrăcați în roșu pe zăpada de un alb impecabil este cu adevărat fascinantă.

Mexic


În regiunea Oxaca are loc Noaptea Ridichilor, un festival de artă puțin suprarealist care are loc anual la 23 decembrie, în cadrul căruia concurenții se întrec în grădină, unde fac sculpuri elaborate. Obiceiul datează din secolul XVI, de la misionarii spanioli. Ridichiile uriașe locale sunt folosite pentru ritualul de Crăciun. Astăzi sunt oferite premii în bani pentru cele mai reușite sculpturi în ridichii. De secole, în fiecare an se întrec sute de concurenți.

Ucraina


În cea mai mare parte a lumii, pânzele de păianjen sunt un simbol al Halloweenului. Însă în Ucraina păianjenii și pânzele lor sunt de bun augur. În timp ce toată lumea împodobește pomul de Crăciun cu ce e mai frumos pe lume, aici sunt  ascuns în brad pânze de păianjen pentru asigurarea binecuvântării și a norocului pentru anul următor. Acest lucru se bazează pe o veche legendă despre o văduvă săracă. Ea nu avea bani pentru a împodobi un brad de Crăciun. Copiii ei erau disperați și după ce s-au dus la culcare păianjenii au folosit lacrimile lor ca să facă globuri splendide. Când fiii femeii s-au trezit, bradul era împodobit cu ele.  

Norvegia


Ajunul de Crăciun e o noapte misterioasă în Norvegia. Ei cred că în această noapte spiritele rele îi provoacă pe oameni. Se crede că vrăjitoarele bântuie să fure și să zboare în noaptea rece. De aceea femeile ascund zdrențele și cârpele de teamă ca vreo vrăjitoare să nu le fure. Bărbații, în schimb, au sarcina să sperie vrăjitoarele rele.

Letonia


Ca și în Ucraina, în Letonia se sărbătorește Crăciunul precum Halloweenul. Persoane îmbrăcate precum mumiile merg din casă în casă primind daruri și dând, în schmb, binecuvântări pentru un Crăciun prosper.

Cehia



Pentru burlaci și burlăcițe, Crăciunul este o bună perioadă pentru a-și găsi jumătatea. În Cehia, potrivit tradiției, o femeie iese la poartă și aruncă un pantof peste spate. Dacă pantoful cade cu vârful întors spre poartă, se va mărita chiar în anul care urmează. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...