Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

sâmbătă, 11 martie 2017

Enigma celei mai mari comori a piraților din toate timpurile

Comorile piraților au înfierbântat întotdeauna imaginația aventurierilor. Comoara pe care Olivier Le Vasseur a capturat-o în 1720 ar valoara astăzi mai multe miliarde de euro. 

Nossa Senhora do Cabo e São Pedro“. Portul Saint Denis, insula La Réunion: vasul „Nossa Senhora do Cabo e São Pedro” a fost o pradă ușoară pentru pirați. Pirații prieteni John Taylor din Anglia și Olivier Le Vasseur din Franța au atacat corabia în 1720.
Au remorcat-o și au fugit. Comoara pe care au capturat-o a dispărut de atunci fără urmă. Le Vasseur a lăsat totuși posterității un indiciu misterios: o criptogramă. Cine o va dezlega va găsi această comoară legendară. Retrospectivă: La 26 aprilie 1720 sosea în portul Saint-Denis din Insula Bourbon (astăzi La Réunion) vasul ”Nossa Senhora do Cabo e São Pedro“. Corabia portugheză era echipată cu 72 de tunuri. Aceasta era încărcată cu diamante, bijuterii prețioase, lingouri de aur și argint, perle, mirodenii și pietre prețioase. Unii istorici estimează încărcătura la valoarea actuală de 4,5 miliarde de euro. Zeci de pirați foloseau începând din 1700 steagul negru cu craniu și cruce din oase. Printre obiectele de mare preț de pe corabie se afla ”Crucea de aur din Goa” care cântărea peste 100 de kilograme. Între pasagerii de pe vas se numărau viceregele Indiilor portugheze, un arhiepiscop și mai mulți nobili. În timp ce reparațiile au fost efectuate la "Nossa Senhora do Cabo e São Pedro", Taylor și Le Vasseur a cucerit nava. Nu a fost singura incursiune cu succes a celor doi prieteni din Oceanul Indian. Împreună, ei au atacat numeroase nave din Madagascar și pe insula Bourbon, după ce Le Vasseur a părăsit Caraibele. Le Vasseur (născut în 1680 sau 1690 în nordul Franței) provenea din faimoasa ”Republică a piraților” din Bahamas, cu alți pirați legendari cum ar fi Blackbeard, care a existat din 1706 până în 1718. Fiindcă naviga rapid cu corăbiile sale, francezul a primit porecla ”La Buse” (Uliul). În afara navelor comerciale, pirații din Caraibe au atacat și ”Flota de argint” spaniolă, chiar și orașe. Atunci când vânătoarea piraților s-a intensificat, Le Vasseur a fugit mai întâi în Golful Guinea (Africa de Vest), apoi în Oceanul Indian. Acolo, s-a aliat cu Taylor pentru o cauză comună. După ce s-au despărțit în 1722, ca urmare a unor certuri, Le Vasseur a trait pe Insula Sainte Marie în largul coastelor de est ale Madagascarului. Acolo a primit dezinteresat oferta de amnistie pe care regele Franței și a guvernatorul Insulei Bourbon a făcut-o piraților. Le Vasseur a promis să nu mai navigheze pe mări ca pirat. Cealaltă condiție a fost relocarea pe Insula Bourbon pe care nu a îndeplinit-o. Această decizie a dus la pierzania lui în 1729. Le Vasseur lucra pe vremea aceea ca pilot maritim în golful Antongil din Madagascar. Când a intrat în vasul „La Méduse“ al Companiei franceze a Indiilor, el a fost recunoscut de căpitan care l-a făcut prizonier. Pe insula Bourbon el a fost încătușat în fața judecătorului. Fostul pirat a refuzat să dea o declarație și a fost condamnat la moarte și executat la 7 iulie 1730. De atunci au început să circule legendele despre comoara ”Uliului”. Mormântul piratului se află în Saint-Paul în insula La Réunion.
Indiciu pentru comoara legendară
În drum spre execuția lui, gardienii l-au condus pe Le Vasseur peste un pod. Privind spre golf, condamnatul la moarte a spus: ”Cu ce am ascuns aici, aș putea să cumpăr întreaga insulă”. Când în sfârșit a ajuns în fața ștreangului, el a strigat: ”Vreți comoara ? Puteți să o aveți, căutați-o. Undeva eu am ascuns cea mai mare comoară din lume”. Apoi a aruncat o hârtie în mulțime și a strigat: ”Comoara mea e a oricui înțelege asta”.  Ce s-a întâmplat cu această hârtie? Nu există informații precise, doar multe ipoteze. În 1923, Charles de la Roncière, curator la Biblioteca națională franceză, a declarat cu prilejul unui interviu că a examinat o criptogramă de la începutul secolului XVIII provenită din insulele din Oceanul Indian. Hârtia se pare a fost în proprietatea lui Bernardin Nageon de L'Estang. Bernardin Nageon de L'Estang a fost și el pirat. A murit la 70 de ani după Le Vasseur și a scris în testamentul său: ”Am adunat niște comori, dar patru încă lipsesc. Cine găsește cheia acestor hârtii le va găsi”.
Misterul criptogramei
Textul criptogramei a fost dezlegat de specialiști relativ ușor. Exista un cifru masonic care a fost descifrat în 1947 de englezul Reginald Cruise-Wilkens. Totuși textul francez este ambigu și incoerent. Dacă vreți, puteți încerca și dumneavoastră să-l descifrați.


aprè jmez une paire de pijon tiresket
2 doeurs sqeseaj tête cheral funekort
filttinshientecu prenez une cullière
de mielle ef ovtre fous en faites une ongat
mettez sur ke patai de la pertotitousn
vpulezolvs prenez 2 let cassé sur le che
min il faut qoe ut toit a noitie couue
povr en pecger une femme dhrengt vous n ave
eua vous serer la dobaucfea et pour ve
ngraai et por epingle oueiuileturlor
eiljn
our la ire piter un chien tupqun
lenen de la mer de bien tecjeet sur ru
nvovl en quilnise iudf kuue femm rq
i veut se faire dun hmetsedete s/u dre
dans duui ooun dormir un homm r
esscfvmm / pl faut n rendre udlq
u un diffur qecieefurtetlesl

Cine descifrează această enigma comoara vasului „Nossa Senhora do Cabo e São Pedro“ și alte prăzi ale lui Le Vasseur va găsi. Numeroși căutători de comori sunt convinși de asta și astăzi. Mulți aventurieri au căutat-o, între care și Reginald Cruise-Wilkins. Englezul a descifrat doar criptograma. În plus, Biblioteca franceză a confirmat autenticitatea documentului. Cruise-Wilkins a intrat în contact cu o anumită Madame Savy, care a descoperit caracterele și simbolurile specifice din Seychelles. Vânătorii de comori au început să caute în aceste insule.
Cruise-Wilkins a murit în 1977. Fiul său John führte a continuat căutările din1988. El trăiește în Seychelles și este convins că va recupera comoara în curând. Entuziasmul său e contagios. Mulți vizitatori visau până acum să vadă pești colorați în timpul scufundărilor. Astăzi turiștii care se plimbă pe plajă speră să întâlnească fabuloasa comoară a ”Uliului”. După cuceriri, Le Vasseur se retrăgea adesea în Seychelles ca să se odihnească și, probabil, să-și ascundă prăzile. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...