Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

sâmbătă, 6 mai 2017

Lisabona, o metropolă plină de stil

          Lisabona, capitala Portugaliei, este situată la coasta Oceanului Atlantic unde râul Tejo se varsă în ocean.
Orașul este frumos și relaxat plin de contraste având atât clădiri înalte moderne cât și clădiri vechi în
stil Art Nouveau, trotuare minunate cu mozaicuri, culori vesele și arhitectură medievală maură.
         Portul Lisabonei a fost folosit în ultimii 3000 de ani de mulți conducători, însă cea mai mare însemnătatea a dobândit-o între secolele XV-XII când Portugalia era o țară prosperă. Prosperitatea Portugaliei se datora în mare parte navigatorului Vasco da Gama care a descoperit drumul către India în anul 1498. Asta a dus la un negoț la scară largă cu mirodenii și pietre prețioase care a adus bogății mari Lisabonei. În secolul al XII-lea, s-a descoperit aur în Brazilia care a adus și mai mulți bani țării. În anul 1775, însă, orașul a fost distrus de către un cutremur devastator și de tsunami-ul care a urmat. Lisabona nu a mai reușit niciodată să-și recapete strălucirea de altădată.
       În apropiere de port se află Piața Comerțului (Praça do Comércio), una dintre cele mai elegante piețe ale Europei. Clădirile din jur au arcade atractive de-a lungul fațadelor. Centrul Lisabonei, Baixa, a fost reconstruit în mare parte după cutremur. Cartierul cel mai vechi este Alfama care se află în apropiere de râul Tejo. Multe clădiri de aici au rezistat cutremurului, aici aflându-se multe clădiri medievale. Pentru a avea o vedere de ansamblu a orașului puteți vizita castelul São Jorge, un castel medieval care a fost construit pe o colină în citadela fortificată. Castelul era ultima așezare de apărare în cazul în care cotropitorii reușeau să intre în citadelă. Clădirea deosebit de frumoasă are 10 turnuri.
      Să nu ratați biserica Nossa Senhora da Conceição Velha, mai ales fațada. Biserica a fost reconstruită după cutremur și s-au refolosit materiale de la clădire veche. Fațada este un exemplu bun de stil gotic portughez. Acest stil marchează trecerea către renascentism.
     Cel mai cunoscut monument în acest stil este biserica Jerônimo. În apropiere se află turnul Belem care a fost construit în secolul al XI-lea pe vremea lui Vasco da Gama. Această construcție elegantă este unul dintre simbolurile Lisabonei și o amintire a însemnătății Portugaliei în epoca marilor descoperitori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...