Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

luni, 29 mai 2017

Misterul șocant al mamei lui Da Vinci a fost în sfârșit rezolvat după sute de ani

Istoricii de artă au descoperit în sfârșit identitatea mamei lui Leonado da Vinci la aproape 500 de ani de la moartea artistului.
Potrivit Dr Martin Kemp de la Universitatea Oxford, Caterina di Meo Lippi a rămas însărcinată cu avocatul Ser Piero da Vinci, de 25 de ani, care lucra la Florența. La acea vreme, ea nu avea decât 15 ani și s-au iubit pe un câmp. Caterina era orfană și trăia împreună cu bunica ei pe dealuri la vreo 1,5 kilometri de Vinci (oraș din provincia Florența, regiunea Toscana). Tatăl ei, Bartolomeo Lippi, dispăruse pe când ea era mică. Bunica i-a murit în 1451 și a trebuit să se mute în casa unei mătuși și a unui unchi. A fost sedusă de Ser Piero care a lăsat-o însărcinată. Ea l-a născut pe Leonardo la 14 aprilie 1452. A fost o mare dramă să devină mamă în afara căsătoriei. Copilul a crescut în casa tatălui avocatului. Kemp a descoperit acest lucru cerecetând prin arhive, îndeosebi în acte  de taxe și impozite, în care este scris că exista un fiu nelegitim în casă. Ser Piero făcea carieră la Florența, nu-i trebuia un copil pe lângă el. Tatăl lui îi oferea condiții decente lui Leonardo și s-a purtat frumos cu el. Când Leonardo avea să meargă la Florența, avea să fie numit Leonardo al lui Ser Piero da Vinci. Caterina s-a căsătorit cu un fermier de-al locului, Antonio di Piero Buti. A trait o viață săracă, a mai avut un băiat și patru fete. 40 de ani mai târziu s-a dus să locuiască împreună cu fiul său, Leonardo, la Milano, unde a murit. Există o mențiune într-o agenda a artistului că aceasta a venit să stea la el. Cercetătorii au găsit și o factură scrisă de Leonardo prin care a plătit funeraliile de la Milano ale unei Caterina din Florența.
Născut la 15 aprilie 1452 și decedat la 2 mai 1519, 67 de ani, Leonardo da Vinci a fost inventator, pictor, sculptor, fiind interesat de arhitectură, știință, muzică, matematică, inginerie, literatură, anatomie, geologie, astronomie, botanică, scris, istorie, și cartografie.
Marile sale capodopere:
§  Mona Lisa

§  Cina cea de taină

        Fecioara între stânci


§  Sfântul Ioan Botezătorul

Sfânta Ana, Fecioara și Pruncul cu mielul


Proiecte de invenții:

§  Robotul lui Leonardo (cavalerul mecanic)
§  Elicopter
§  Parașută
§  Ornitopter
§  Costum de scufundare
§  Pușcă cu abur
§  Mitralieră

§  Tanc blindat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...