Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

miercuri, 21 iunie 2017

Misterele fulgerelor

1.      Există prejudecata ca nu trebuie să atingem oamenii loviți de fulger. Că ar reprezenta un risc de curentare. Nu este adevărat!
2.      Se spune că fulgerele nu lovesc de două ori în același loc. Dimpotrivă! Sunt atinse de fulger clădirile înalte cu predilecție de mai multe ori. Turnul Empire State Building este lovit de fulger de 25 de ori pe an.

3.      În casă suntem protejați sigur împotriva fulgerului. Da și nu. Fulgerul trece prin metale și se scurge în pământ. Trebuie să evitați contactul cu obiectele care sunt conectate la rețeaua de curent. Tot ce are un cablu electric poate conduce energia fulgerului în corpul nostru.
4.      Când între fulger și tunet sunt 3 secunde, furtuna este la 1 kilometru distanță.
5.      Atunci când e furtună să nu faci niciodată duș? Depinde de clădire. În clădirile vechi, conductele de apă și de curent sunt apropiate și există pericol.
6.      În mașină suntem feriți de fulger? Înainte era așa, acum nu întotdeauna. Înainte caroseriile erau din metal și era un fel de cușcă Faraday. Acum, unii producători folosesc și carbonul, iar acest material nu conduce curentul. Înainte de a vă adăposti în mașină, gândiți-vă ce caroserie aveți.
7.      Cerceii și inelele din metal atrag fulgerele? Nu există pericol, fiindcă nu sunt mari și nu sunt poziționate pe corp astfel încât să atragă fulgerul.
8.      Atât timp cât nu sunt nori deasupra noastră suntem în siguranță? Din norii de furtună care se află la 5 kilometri putem fi loviți de fulger.
9.      Dacă nu găsim adăpost și suntem în furtună, ne așezăm pe jos? În nici un caz nu este bine. Dacă stăm culcați, suntem cel mai vulnerabili. Trebuie să mergem pe ciuci ca să nu fim cel mai înalt punct din zonă.
10.  Este periculos să stăm sub copaci? Este adevărat! Copacii reprezintă punctele cele mai înalte și trebuie să stăm la 15 metri distanță de ei. Când fulgerul lovește, e încălzită apa din copac așa de mult, încât lemnul poate exploda.

11.  În timp de furtună, trebuie să închidem și să decuplăm de la rețea toate aparatele electronice? În principiu trebuie să facem asta. Dacă nu avem paratrăznet la casă, televizorul, telefonul și computerul pot fi trăznite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...