Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

joi, 7 septembrie 2017

De ce poartă nume uraganele? Sunt uraganele cu nume de femei de două ori mai criminale?

Uraganele, tornadele și alte fenomene atmosferice de anvergură primesc nume pentru a fi identificate mai rapid.
Întâmplarea a făcut ca cele care primesc nume feminine să fie mai periculoase. A confirmat acest lucru un studiu intitulat Female hurricanes are deadlier than male hurricanes (Uraganele feminine sunt mai criminale), efectuat de cercetători de la Universitatea Illinois și Universitatea de stat Arizona, care au măsurat statistic fenomenele climatice cu nume feminine și masculine dintre anii 1950 și 2004. Cele cu nume feminine au făcut 45 de morți, cele cu nume masculine doar 23 de morți. Dacă ne amintim, unul din cele mai grave uragane din istorie a fost uraganul Katrina care a făcut peste 1.800 de morți, în august 2005. 
De exemplu, în 1825, uraganul Sfânta Ana a lovit Puerto Rico în ziua de 26 iulie. În 1953, SUA au schimbat regulile de denumire a fenomenelor meteorologice, rămânând doar numele feminine. În 1978, au început să fie intercalate alte nume și, în 1979, Organizația Mondială de Meteorologie a decis atribuirea de nume de ambele genuri.
E mai ușor de ținut minte un nume de persoană decât o denumire tehnică.
Organizația Meteorologică Internațională semnalează că numele fenomenele atmosferice sunt mai accesibile pentru mijloacele de comunicare atunci scriu despre acestea. Curioasă este constatarea statistică a faptului că uraganele cu denimiri de femei sunt mai periculoase. Toată lumea se întreabă de ce se întâmplă acest lucru. E o pură întâmplare? Este cazul uraganului Irma care își menține categoria 5 și tot se întărește. Vânturile sale ating 295 de kilometri pe oră. A făcut deja prăpăd în Caraibe. De-a lungul secolelor, uraganele au primit numele sfântului din ziua în care își manifesta puterea destructivă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...