Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

English Francais Auf Deutsch Espanol

miercuri, 27 septembrie 2017

Mistere dezlegate: Dezvăluiri șocante despre Titanic, vasul nenorocirii, într-o nouă carte

·         John Welshman dezvăluie povestiri șocante relatate de supraviețuitorii de pe Titanic într-o nouă carte
·         Vasul nenorocirii a lovit un iceberg în călătoria inaugurală, la 14 aprilie 1912.


Era ora 11.40 pm, 14 aprilie 1912, vaporul Titanic, care pornise de la Southampton spre New York, lovește un iceberg.
În circa trei ore, vasul ”de nescufundat”
se scufundă. Peste 1.500 își pierd viața. După cum spune un istoric, a fost „ultima noapte a unui mic oraș”. Povestea spusă în atâtea cărți și filme, este respusă de John Welshman prin ochii locuitorilor acestui ”orășel”. Ei veneau din toate colțurile lumii. Familia Brown — Elizabeth, Thomas și fiica lor de 15 ani, Edith, emigrau la Seattle din Africa de Sud. Se opriseră la Londra, ca să cumpere haine în Knightsbridge și Chelsea, înainte ca Thomas să cumpere trei bilete de clasa a doua, cu 39 de lire sterline, pe Titanic.  
Pekka și Elin Hakkarainen fugiseră din Finlanda, unde Pekka era obligat să facă stagiu în armata țarului rus. Lawrence Beesley avea 35 de ani și era profesor de științe la Dulwich College. (Unul dintre studenții lui era viitorul scriitor de cărți polițiste Raymond Chandler.)
Hanna Touma mergea la Michigan împreună cu copiii la soțul său, pe care nu-l mai văzuse de șapte ani. Era libaneză și, până să se îmbarce pe Titanic, făcuse o călătorie extraordinară într-o caravană de cămile, apoi cu o ambarcațiune pe mare și cu trenul, după ce please din satul natal.
Familia Hart — Benjamin, Esther și fiica lor, Eva, de 7 ani — erau din Londra și emigrau la Winnipeg, Canada. Ei avuseseră bilete pentru un alt vas. Când acesta nu a mai plecat, Benjamin Hart a protestat cu furie. Apoi, familia sa s-a considerat norocoasă când a obținut o cabină pe Titanic. S-au îmbarcat la Southampton, Eva luând cu ea un uriaș urs de pluș pe care tatăl i-l cumpărase din Gamages, în Holborn.
Între membrii echipajului se număra Herbert Lightoller, un experimentat ofițer cu o carieră colorată în spate. Fusese căutător de aur în Yukon în timpul goanei după aur, apoi fusese cowboy în Alberta. Nostalgic după acele vremuri și fără bani, se întorcea în Canada. De aceea se angajase pe Titanic ca ofițer secund.
Școlită la Convent, Violet Jessop era o cameristă născută în Argentina, unde tatăl ei irlandez emigrase ca să facă o fermă de oi. O ferventă catolică, ea avea mereu un rozariu în șorț când făcea curățenie în cabinele de la clasa întâi.
Toți acești oameni și alți peste 2.000 erau la bordul Titanicului când Frederick Fleet a descoperit prima oară pericolul. A dat un mesaj telefonic la centrul de comandă: ”Iceberg, drept în față”. Deși s-a încercat ocolirea acestuia, ciocnirea vasului cu icebergul s-a produs. Imediat după coliziune, câțiva pasageri s-au alarmat.
Lawrence Beesley a dat peste un grup de bărbați îmbrăcați în smoking care jucau cărți. Prin ferestre, ei văzuseră icebergul, dar unul a zis unui amic, inconștient, arătând spre paharul său de whisky, ”Du-te și vezi dacă a ajuns niște gheață la bord, mi-ar plăcea să pun puțină aici”. Abia în momentul în care echipajul începuse să adune oamenii pe punte pentru a le împărți vestele de salvare, toată lumea a început să-și dea seama de gravitatea situației. A fost aplicată regula tradițională: ”femeile și copiii mai întâi”. Membrii echipajului au împiedicat pasagerii bărbați să se îmbarce. Eva Hart și-a amintit mereu cum se împingeau oamenii în apropiere de una din bărci, în timp ce un membru al echipajului țipa: ”Dacă cineva încearcă să se urce înaintea femeilor și a copiilor, îl împușc”. Cei care au reușit să ajungă în bărci erau cei norocoși. Titanicul se întorcea treptat cu capul în jos, după cum spunea Welshman, ”ca o rață care începe să se scufunde”. La ora  2.20am, la 15 aprilie, s-a scufundat în apele Atlanticului, luând cu el sute de oameni care încă erau captivi pe vas. Aproape toți cei din bărci au fost salvați în final de vasul Carpathia, care a sosit în jurul orei 4.00 a.m. Lawrence Beesley a fost unul dintre supraviețuitori, ca și Elin Hakkarainen (deși soțul, Pekka, a pierit) și Hanna Touma împreună cu copiii s-au salvat. Eva Hart a pierdut ursul de pluș, dar a supraviețuit. A trait până la 90 de ani și a avut un bar în Wetherspoon, care i-a purtat numele. Elizabeth și Edith Brown (fără Thomas) au scăpat și ele din calvar. Edith a murit în 1997 la 100 de ani, Camerista Violet Jessop și ofițerul second Herbert Lightoller au fost și ei salvați.
Titanicul în cifre

3.000 de ani era vârsta icebergului
2.000 de linguri de argint erau la bord.
7.000 de salate erau la bord
711 de supraviețuitori au fost.
100.000 de lire sterline era prețul unui bilet de clasa întâi pe Titanic în banii de azi.
37 secunde s-au scurs de la vederea icebergului și coliziunea cu acesta.  

3 câini au supraviețuit. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Adăugaţi un comentariu/Add a comment

 

Statistici



Display Pagerank

Totalul afisarilor de pagina

Votati-ne

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...